Prettig Dichtbij Leren

Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Facebook Twitter

Biologen weten dat dieren in gevangenschap behoefte hebben aan de levensstijl en habitat die ze normaal in het wild zouden hebben en ze proberen deze daarom zo goed mogelijk na te bootsen. Zo niet, 
krijgen de dieren allerlei gezondheidsproblemen, zowel lichamelijk als geestelijk van aard. Deze ziektes worden ‘diseases of captivity’ genoemd en zijn merkwaardig genoeg exact dezelfde aandoeningen die mensen in de westerse wereld ziek maken: de beschavingsziekten.

Merkwaardig genoeg? Eigenlijk niet, want de mens is net zoals alle niet-menselijke dieren een product van natuurlijke selectieprocessen. En vanuit een biologische perspectief verschilt onze moderne levensstijl en leefomgeving drastisch van de originele, namelijk de levensstijl van jager- verzamelaar in een natuurlijke omgeving...  

In deze lezing gaan we dieper in op deze ‘mismatch’ hypothese, en dan vooral op het vlak van bewegen. Wat is natuurlijk bewegen? Wat zijn de voordelen ervan? Wat is de rol van onze omgeving op ons bewegingsgedrag? Wat is de rol van spelen en exploreren op onze natuurlijke bewegingspatronen? Hoe kan deze visie ons begrip van de complexiteit van de bewegende mens in een complexe wereld verduidelijken? Hoe kan ieder van ons wat meer natuurlijk bewegen in haar/zijn leven inlassen? En wat zijn enkele van de vele implicaties voor de fysiotherapeut?

Bewegen kan zo veel meer zijn dan alleen maar oefenen. Misschien móét het ook meer zijn om onze patiënten te helpen. De ‘natural movement’ filosofie kan inzicht geven in hoe we onze patiënten meer en beter kunnen laten bewegen.

Doelstelling

Na deelname aan deze avond heeft u meer inzicht in en kennis van:

  • Het mismatch principe van de evolutionaire gezondheidsleer (en de beperkingen ervan).
  • Wat natuurlijk bewegen is (nauwe en brede interpretatie).
  • Hoe de omgeving ons bewegingsgedrag beïnvloedt.
  • De complexiteit van de interactie van het menselijk lichaam, de bewegingstaken en de omgeving.
  • Hoe je praktisch en efficiënt natuurlijk bewegen in je leven kan inlassen.
  • Hoe je als fysiotherapeut enkele van deze principes kunt toepassen om jouw patiënten beter te helpen.
  • Waarom sommige van onze ‘klassieke’ fysiotherapeutische interventies niet altijd even goed werken.

Toegang en kosten

Scholing Randstad West organiseert deze lezing in samenwerking met het KNGF. Deelname is kosteloos voor leden van het KNGF uit de regio Randstad West, Hollands Midden & Rotterdam en Zuidwest Nederland. Er wordt wel
€ 25,- in rekening gebracht als u zich aangemeld heeft, maar niet komt opdagen zonder u af te melden.
Het drankje na de lezing is voor uw eigen rekening.  
Niet leden betalen € 25,-.

Wilt u zo vriendelijk zijn om uw KNGF lidmaatschapspas mee te nemen? Deze wordt gescand bij binnenkomst.

Accreditatie

2 punten voor het register Algemeen Fysiotherapeut

Data en locaties

Maandag 13 november 2017

Donderdag 23 november 2017

Woensdag 6 december 2017

Van der Valk hotel Nieuwerkerk, Parallelweg Zuid 185, 2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel

De Raayberg, Antwerpsestraatweg 267, 4624 JH Bergen op Zoom

Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis Volgeboekt!

Tijd

19.30-21.45 uur. Ontvangst met thee en koffie vanaf 19.00 uur.

Spreker

 

Pieter Derycke is een gespecialiseerde musculoskeletale kinesitherapeut. Sinds zijn afstuderen aan de KULeuven (Kinesitherapie en Manuele Therapie) blijft hij studeren, nadenken en zich bijscholen over bewegen en gezondheid. Samen met zijn vrouw heeft hij een kine-praktijk in Haasrode. Zijn langdurige interesse in evolutionaire biologie, antropologie en Afrika deden hem nadenken over (en experimenteren met) natuurlijk bewegen en de effecten van levensstijl op gezondheid. Daarom organiseert hij de laatste jaren ook ‘natural movement’ sessies en geeft hij les over de implicatie van natural movement in de kinesitherapie.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.