Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Aantal cursusdagen: 1

Het verouderen van de bevolking is wereldwijd een realiteit. De laatste jaren wordt er meer aandacht geschonken aan de oudere mens en hun kwaliteit van leven. Vooral aan zelfredzaamheid wordt belang gehecht, door de ouderen zelf, maar ook door instanties zoals de World Health Organisation en de overheid.

De algemene tendens is dat ouderen actiever moeten worden en/of blijven, veel aandacht gaat ook uit naar valpreventie. De fysiotherapeut speelt hierbij een belangrijke rol, zowel in verzorgingshuizen, privé praktijk als in ziekenhuizen. De geriatrische patiënt is met zijn multi-pathologie kwetsbaar en vraagt vaak een andere aanpak.

Dit betekent echter niet dat de intensiteit van training laag moet zijn, verschillende studies tonen aan dat ook bij ouderen de intensiteit van revalidatie hoog genoeg moet zijn om een effect te hebben.

Inhoud

Hoe intensief wordt er geoefend met ouderen? Wat zijn de nieuwe inzichten van de laatste jaren; evidence based practice? Hoe doe je dat en is dat wel medisch verantwoord? Deze bijscholing belicht de nieuwe inzichten over training bij ouderen en vertaalt dit naar evidence based practice.

Doelstelling

Inzichten en praktische informatie verwerven om tot haalbare en succesvolle revalidatieschema’s te komen. Op het einde van de dag kan je een circuit training opstellen specifiek voor kracht en balans en je kunt deze makkelijker en moeilijker maken. Je weet hoe je het aspect snelheid en uithouding in je oefensessie kunt inbouwen en je bent klaar om de Berg Balance Scale in praktijk te gebruiken.

Doelgroep

Fysiotherapeuten

Aanvangsniveau

HBO

Studiebelasting

6 contacturen

Accreditatiepunten

6 punten voor het register Algemeen Fysiotherapeut en Geriatrie fysiotherapeut. De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie

Didactische werkwijze

Tijdens de cursus worden interactieve colleges afgewisseld met concrete demonstratie en training van de relevante skills.

Studiemateriaal

PowerPoint presentatie

Prijs

t/m 20 deelnemers € 2625,- inclusief B.T.W., exclusief reis- en verblijfskosten docent

Docenten

Per 10 deelnemers 1 docent

 

Margreet van Dijk is kinesitherapeut en geeft leiding aan het kinesitherapeutisch team van revalidatie geriatrie van het UZ Leuven, campus Pellenberg. Naast haar klinisch werk superviseert zij onderzoeksprojecten van master kinesitherapie studenten van de KU Leuven. Margreet heeft haar werk over vrijwillige gewichtsverplaatsingen bij personen met een CVA gepresenteerd op verschillende internationale congressen. Haar onderzoeks-interesses zijn balans en intensiteit van trainen bij ouderen en personen met een CVA.

Patsy Allegaert is kinesitherapeut in het team van revalidatie geriatrie van UZLeuven. Zij heeft een jarenlange ervaring met geriatrische en neurologische revalidatie. Naast haar klinisch werk heeft zij een ondersteunende functie bij de onderzoeksprojecten die plaatsvinden op de afdeling

Marlies Locus is kinesitherapeut en werkzaam op de dienst revalidatie geriatrie en de dienst acute geriatrie. Naast haar klinische werk is zij co-voorzitter van de vrijwilligers groep van Handicap International (groep Leuven). Verder werkt zij nog als vrijwilliger voor LUMOS (ontwikkelingssamenwerking UZLeuven) en is zij reeds op missie geweest naar Kameroen.


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.