Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Schouder drieluik

Rotator cuff related shoulder pain, de instabiele schouder en bicepsgerelateerde klachten

Prijs: € 575,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 21
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Sportfysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie.
Docent(en): Frederick Lanszweert
 
Aantal dagen: 3
Startdatum: donderdag 22 september 2022 van 14:00 tot 21:00 uur
Vervolgdata: Donderdag 6 oktober van 14:00 tot 21:00 uur
Vrijdag 21 oktober van 14:00 tot 21:00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

De schouderpatiënt presenteert zich vaak met een complex probleem, waarbij letselmechanisme en onderliggend biomechanisch lijden vaak aanleiding geven tot gecombineerde problematiek. In de differentiaal diagnostiek kan het probleem dus niet steeds gereduceerd worden tot één specifieke pathologie. We moeten leren om klachten te evalueren en behandelen binnen een pathologiebrede kijk.


Inhoud

Binnen deze schouderdriedaagse worden drie grote topics uitgewerkt, welke niet los kunnen gezien worden van elkaar:

 1.  Rotator cuff gerelateerde schouderpijn 
 2.  De instabiele schouder
 3. Biceps gerelateerde klachten

Naast een gedetailleerde uitwerking van de genoemde topics, leggen we doorheen de driedaagse ook voldoende nadruk op de wederzijdse beïnvloeding van deze pathologieën en aldus op de oorzaak-gevolg relaties van deze diverse schouderproblemen. We bekijken kritisch de bestaande orthopedische testen, waarbij de meest recente update van het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ (Prof. Dr. Ann Cools) onze kapstok vormt en gedetailleerd besproken wordt. Principes van symptoomprovocatie en symptoomreductie worden besproken. Zo leggen we een stevige basis voor de uitwerking van een gedegen klinisch redeneermodel. Als extra maken we tijdens deze opleiding af en toe gebruik van ‘live’ echografische evaluatie, ter ondersteuning van het differentiaal diagnostisch proces. Op die manier kunnen de cursisten tijdens deze deze driedaagse als leuke extra ook even kort proeven van het gebruik van echografie. In de behandeling van elke topic bespreken we steeds zowel hands-off als hands-on mogelijkheden, met veel aandacht voor (gerichte) oefentherapeutische benadering. Binnen deze oefentherapie komen algemene revalidatieprincipes aan bod (o.a. motor control, excentrisch trainen…) en stellen we gradueel opgebouwde gerichte oefenprogramma’s op. We bespreken naast de oefentherapeutische mogelijkheden ook manuele technieken, zoals mobilisaties, spierverlengende technieken en myofasciale technieken. Alle casussen worden steeds regiobreed en geïntegreerd uitgewerkt.

Deze opleiding is bijna uitsluitend praktisch gericht. De cursisten krijgen de kans om de meest recente, evidence based, onderzoeks- en behandeltechnieken te verwerven en in te oefenen. Na deze opleiding zijn de cursisten in staat om een patiënt met complexe schouderproblematiek binnen het domein van de rotator cuff pathologie, instabiliteit en bicepspathologie degelijk te evalueren en een gericht geïntegreerd behandelplan op te stellen. Tijdens deze driedaagse wordt gebruik gemaakt van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ (auteur Ann Cools), waarvan de lesgever co-auteur is.

Alle lessen worden ondersteund door recent foto- en videomateriaal, evenals door live demonstraties.

Doelstelling

 • de cursist krijgt een update volgens de meest recente wetenschappelijke en praktische inzichten in de conservatieve behandeling van rotator cuff gerelateerde klachten, instabiliteit en bicepspeesklachten
 • de cursist heeft inzicht in de multifactoriële aspecten en letselmechanismen die aanleiding kunnen geven tot rotator cuff insufficiëntie, instabiliteit en/of bicepspeesklachten
 • de cursist kent de specifieke anatomie en biomechanica van de schoudergordel en kan hieraan letselmechanismen en biomechanische stoornissen koppelen die kunnen leiden tot schouderpathologie
 • de cursist heeft praktische vaardigheden om bij een patiënt met schouderpijn het klinisch onderzoek en toegevoegd onderzoek gedetailleerd uit te voeren volgens het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ en maakt hierbij gebruik van de testen met de hoogste validiteit
 • de cursist kent de principes van symptoomprovocerende en symptoomreducerende schoudertesting
 • de cursist heeft kennis om op basis van anamnese en verworven resultaten uit het klinisch onderzoek een gedegen klinisch redeneerproces uit te voeren; op basis hiervan kan de cursist een gerichte differentiaal diagnostiek opstellen bij patiënten met rotator cuff gerelateerde klachten, instabiliteit en/of bicepspeesklachten
 • de cursist kan een gericht en gedoseerd oefentherapeutisch behandelplan opstellen bij patiënten met schouderpijn op basis van rotator cuff gerelateerde klachten, instabiliteit en/of bicepspeesklachten
 • de cursist kan manuele technieken toepassen bij patiënten met schouderpijn op basis van rotator cuff gerelateerde klachten, instabiliteit en/of bicepspeesklachten (o.a. mobilisations with movement, spierverlengende technieken en myofasciale technieken) als aanvulling op het oefentherapeutisch behandelplan.

Studiebelasting

De contacttijd beslaat 3 x 6 uur

Didaktische werkwijze

 

Doelgroep

Fysiotherapeuten. 

Aanvangsniveau

HBO

Studiemateriaal

Syllabus


Docent(en):
 • Lanszweert_Frederick2_150x200.jpgFrederick Lanszweert

  Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent. Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent. Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een twaalftal jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland.

  Sinds negen jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als musculoskeletaal echografist. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen. Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren. Hij is lid van het Ghent University Upper Limb Research Team, onderzoeksgroep van de Revaki o.l.v. Prof Dr. Ann Cools.

  Hij is co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools. Sinds 2019 is hij docent bij nascholingsinstituut The Hive (België) in de basisopleiding musculoskeletale echografie en in diverse clinical topics over fysiotherapie bij schouderaandoeningen.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.