Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Sportpsychologie voor Fysiotherapeuten

Prijs: € 515,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 20
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Sportfysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Docent(en): Barry Assen
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: dinsdag 1 november 2022 van 13:30 tot 21:30 uur
Vervolgdata: Woensdag 2 november 2022 van 13:30 tot 21:30 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

In de cursus Sportpsychologie voor Fysiotherapeuten leer je de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit de sportpsychologie. Daarbij staat centraal hoe je dit als fysiotherapeut kan toepassen in de praktijk. In onderstaande video vertelt Barry Assen toe wat je kunt verwachten tijdens deze cursus.

Inhoud

Er wordt op een praktische en interactieve manier ingegaan op mentale vaardigheden die een belangrijke rol spelen in de sport. Tevens wordt ingegaan op de rol van mentale vaardigheden bij het voorkomen en herstellen van blessures. Je leert hierbij hoe je deze vaardigheden kunt toepassen als fysiotherapeut, zodat je je patiënten optimale begeleiding kunt bieden.

 

Thema’s die aan bod komen zijn onder andere visualisatie, aandacht/concentratie, groeimindset, doelen stellen, zelfspraak, spanningregulatie en psychosociale aspecten van sportblessures (casuïstiek).

Programma

De rode draad van de cursus is de toepassing van wetenschappelijke kennis uit sportpsychologisch onderzoek in het praktijkwerk van de fysiotherapeut. Daarbij wordt ingegaan op de volgende onderwerpen.

Dag 1, deel 1:

De dag start met een introductie in de sportpsychologie en mentale training. Wat is sportpsychologie precies en hoe kan mentale training bijdragen aan het verbeteren van sportprestaties? Vervolgens leer je meer over visualisatietechnieken. Aan de hand van casuïstiek zul je leren hoe je visualisatie kunt toepassen als fysiotherapeut.

Dag 1, deel 2:

In dit deel leer je meer over de motivatie van sporters en patiënten. Hoe kun je als fysiotherapeut het juiste motivationele klimaat creëren? En hoe kun je bijdragen aan de groeimindset van sporters?  

Dag 2, deel 1:

Op dag 2 wordt ingegaan op het effect van zelfspraak (‘het stemmetje in je hoofd’). Onderzoek toont aan dat het adequaat gebruikmaken van zelfspraak fysieke prestaties kan verbeteren. In dit deel krijg je concrete handvatten hoe je dit kan toepassen. Vervolgens komt het onderwerp spanningregulatie aan bod. Hierbij leer je welke technieken in de sport worden gebruikt om goed te kunnen presteren onder druk.

Dag 2, deel 2:

Het laatste deel staat in het teken van psychosociale aspecten van sportblessures. Uit onderzoek blijkt dat diverse psychologische factoren voorspellers zijn van sportblessures. Hoe kun je hier als fysiotherapeut rekening mee houden zodat je de kans op blessures verkleint? En mocht er toch een blessure zijn, hoe kunnen de mentale vaardigheden die je eerder in de cursus hebt geleerd bijdragen aan een succesvolle revalidatie? Ook hierbij staat de toepassing van wetenschappelijke kennis in de praktijk centraal.

Doelstellingen

 • De deelnemer begrijpt en is zich bewust van de invloed van psychologische factoren op het leveren van sportprestaties, het voorkomen van blessures en het herstellen van blessures;
 • De deelnemer weet en begrijpt welke mentale vaardigheden (doelen stellen, visualisatie, spanningsregulatie, gedachtecontrole en aandachtscontrole) kunnen worden ingezet teneinde sportprestaties te bevorderen, blessures te voorkomen en beter te herstellen van blessures;
 • De deelnemer is bekend met de theoretische achtergrond van de hierboven genoemde 5 mentale basisvaardigheden;
 • De deelnemer is bekend met basisprincipes en -theorieën over psychosociale aspecten van sportblessures;
 • De deelnemer herkent bovenstaande theorieën en principes in casuïstieken;
 • De deelnemer is in staat op basis van deze theoretische kennis sportpsychologische adviezen te geven aan sporters.

Doelgroep

Fysiotherapeut en sportfysiotherapeut

Aanvangsniveau

Fysiotherapeut

Studiebelasting

14 contacturen + 6 uur vervolgopdrachten/zelfstudie uren

Didactische werkwijze

Plenaire sessies, individuele opdrachten, groepsopdrachten, casussen

Studiemateriaal

Reader en Powerpoint presentatie


Docent(en):
 • Barry_Assen2-150x200.jpgBarry Assen

  Barry Assen is bewegingswetenschapper (M.Sc.), arbeidspsycholoog (M.Sc.) en geaccrediteerd SPORTPSYCHOLOOG VSPN®. In zijn praktijkwerk als sportpsycholoog begeleidt hij sporters en high performers bij het leveren van optimale prestaties.

  Daarnaast is hij werkzaam als docent bij de opleidingen fysiotherapie en sportkunde van de Hanzehogeschool Groningen, waar hij lesgeeft in o.a. medisch-biologische vakken en in sportpsychologie. Zijn werkwijze is gebaseerd op een stevig wetenschappelijk fundament. Tijdens scholingen hanteert hij een praktische aanpak, zodat de wetenschappelijke kennis kan worden toegepast in het praktijkwerk van de fysiotherapeut.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.