Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Egmond-Schuitemaker protocol bij a-specifieke en mild specifieke schouderpijn

Anno 2022

Prijs: € 725,00 (betaling in 3 termijnen is mogelijk)
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 33
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Sportfysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Ruud Schuitemaker. Gastdocent: Jan Hermans
 
Aantal dagen: 4
Startdatum: dinsdag 8 november 2022 van 13:30 tot 21:30 uur
Vervolgdata: Woensdag 9 november 2022 van 13:30 tot 21:30 uur
Dinsdag 22 november 2022 van 13:30 tot 21:30 uur
Woensdag 23 november 2022 van 13:30 tot 21:30 uur
 
Locatie: De Boei, Kerklaan 32, 3645 EV Vinkeveen

    

Aspecifieke schouderpijn wordt ook ‘medisch onbegrepen’ schouderpijn genoemd omdat de pijn niet direct in verband kan worden gebracht met medisch aantoonbare schade of anatomische afwijkingen. Dit geldt voor het merendeel van de schouderpatiënten in de dagelijkse huisartsen- en fysiotherapeutenpraktijk. pdf Klik hier (163 KB)  voor een uitgebreid artikel in de Fysiopraxis van juni 2019.

Bij mild specifieke schouderpijn is er sprake van geringe aantoonbare schade (met MRI, X-foto, echografie) die goed reageert op conservatieve aanpak. Dit kan worden gestaafd met de“24 uur regel”. Het klassieke ‘impingementsyndroom’ van de schouder is het totaal van symptomen en tekenen dat in verband kan worden gebracht met een scala aan stoornissen binnen en buiten het glenohumerale systeem (de Humeroscapular Motion Interface). Zoals functiestoornissen van de wervelkolom, coördinatiestoornissen in de spierfunctie van de schoudergordel (scapuladyskinesie) en schouderinstabiliteit. Op de lange duur kan dit zeker ook tot medisch aantoonbare schade leiden binnen en buiten het schoudergewricht (specifieke schouderpijn) waarbij de expertise van een schouderorthopeed gewenst is.


Binnen het klinisch redeneren krijgen de richtlijnen, het meerdimensionale belasting- belastbaarheidmodel (de emmer- en gazonmetafoor) en de contextuele factoren een belangrijke plaats. Het onderzoek- en behandelprotocol van Egmond en Schuitemaker wordt daarom gedifferentieerd aan de hand van 3 protocolprofielen. De multidisciplinaire richtlijn Subacromiaal Pijn Syndroom (SAPS) uit 2012 en de Clinical Practice Guidelines (APTA) uit 2013 met betrekking tot de “Adhesive Capsulitis” (Frozen Shoulder) nemen een belangrijke plaats in tijdens deze praktijkgerichte cursus voor eerste lijns fysio- en manueeltherapeuten. Ruud Schuitemaker maakt deel uit van de SNN-expertcommissie Frozen Shoulder. Deze hield zich bezig met de ontwikkeling van een Nederlandse richtlijn voor conservatieve aanpak van de FS die in 2017 is gepubliceerd.

Inhoud van de cursus

De cursus wordt voor de 48ste x (!) door SRW georganiseerd. De cursus wordt daarnaast ook aangeboden als “incompany” activiteit. Na iedere cursus vindt er een uitgebreide actualisatie plaats door docent Ruud Schuitemaker (in nauwe samenwerking met Dick Egmond) en gastdocent op dag 4: Jan Hermans. Sinds 2006 is daarom zowel de inhoud als de naamgeving van deze topcursus steeds aangepast.

Er wordt gestart met het benoemen van alle benodigde ingrediënten voor het onderzoek- en behandelprotocol bij aspecifieke- en mild specifieke schouderpijn. Het klinisch redeneren volgt de 7 fasen van de KNGF richtlijn fysiotherapeutische dossiervoering uit 2016. Bij de eerste 5 fasen (screening en diagnostische fase) zullen het Common Sense Model en de van Egmond en Schuitemaker bekende metaforen, de zin en onzin van provocatietesten en de zin van reductietesten een belangrijke rol spelen. Egmond en Schuitemaker bieden een voorstel voor verbeterde diagnosecodering. Bij het conservatief ‘behandelen’ (het uitleggen, sturen en begeleiden, voorwaarden scheppen, het aanspreken van intrinsieke compensatiemechanismen, het oefenen en trainen) zullen de wervelkolombehandeling, ribmobilisaties, het algoritme van de manuele therapie, scapuladyskinesie, schouderinstabiliteit, het (zinvol) gebruik van klinimetrie en het geleid actief en actieve excentrisch oefenen ruime aandacht krijgen. De circumductie- en deviatiebeweging nemen hierbij een centrale plaats in. De moderne kijk op descriptieve en functionele anatomie (‘new anatomy visie’,  het begrip ‘tensegrity’ en de praktische toepassing daarvan op het myofasciale bindweefselapparaat (mono-, oligo- en polyarticulair) zullen u op zijn minst inspireren.  De recente samenwerking met onze Belgische collega’s van Pain in Motion heeft ook geleid tot integratie.

Er is veel respect en dus aandacht voor het werk van diverse schouder- en pijnexperts in deze cursus. Ook voor schouderorthopeden gaat deskundige conservatieve aanpak altijd voor operatief ingrijpen (Richtlijn SAPS, 2012). Een uitstekend en onderbouwd alternatief voor de rigoureuze acromioplastieken, te vroege kapselrevingen en corticosteroïdenfiltraties.

De achtergronden en finesses van de - voorwaardenscheppende - fysio– en manuele therapie in enge zin en ruime zin (begeleiding, leefstijlaanpassingen en oefentherapie) zijn te vinden in het leerboek Extremiteiten (12de druk, voorjaar 2019).

De technische vaardigheden en oefeningen worden tijdens de cursus uiteraard “live” door de docenten gedemonstreerd en kunnen op video’s worden bekeken (zie de website behorende bij druk 11 en 12 van Extremiteiten). Daarna kan er uitgebreid in de praktijk onder deskundige begeleiding worden geoefend (er is deskundige assistentie!). Ter voorbereiding op deze 4 daagse cursus wordt een pakket met informatie, waaronder een tekst met kennisvragen aangeboden.

Doelstelling

Na het volgen van de cursus is de fysiotherapeut bekend met de theoretische achtergronden en praktische mogelijkheden van de best mogelijke conservatieve aanpak (het onderzoeken, behandelen en begeleiden) van patiënten met aspecifieke en mild specifieke schouderpijn (evidence based). De cursist beschikt dan over ruim voldoende basiskennis- en vaardigheden om te kunnen participeren binnen een regionaal schoudernetwerk dat voldoet aan de toelatingseisen van Schoudernetwerken Nederland (SNN).

Doelgroep

De cursus is zowel geschikt voor fysiotherapeuten als manueeltherapeuten en sportfysiotherapeuten. Fysiotherapeuten (algemeen practici) krijgen een interessante kijk in de keuken van de manueeltherapeut waardoor – de in deze cursus sterk aanbevolen - samenwerking wordt gefaciliteerd. Daarnaast worden er waardevolle mobiliserende technieken aangereikt als prima alternatief voor sommige HVT-manipulatietechnieken aan wervelkolom en schouder.

Studiebelasting

6 uur voorbereidingstijd en 27 contacturen

Aanvangsniveau

Fysiotherapeut

Studiemateriaal

 • Reader
 • De docent maakt gebruik van een Powerpointpresentatie en een Smart Board (2e scherm)
 • Diverse artikelen en de hand-outs van de presentatie zijn te downloaden in uw eigen profiel als u ingelogd bent op onze website: www.scholingrandstadwest.nl

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het boek: Extremiteiten (+ wervelkolom, bekken en kaak), voor de fysiotherapeut, kinesitherapeut en manueeltherapeut, 12e druk Egmond, Schuitemaker, BSL Houten 2019  Het wordt aanbevolen dit boek aan te schaffen, maar het is niet verplicht. Meer informatie vindt u op www.bsl.nl/extremiteiten-2019 Het boek kost € 155,- en is te bestellen bij www.bsl.nl/extremiteiten (binnen 1 dag in huis). AANBIEDING: Het boek is nu verkrijgbaar met 15% korting, dus voor € 131,75

Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

"Zeer aan te raden! De cursus geeft goed totaalbeeld en volledig behandelprotocol van complexe problematiek van alle betrokken gebieden. Het is goed dat alles is samengevoegd tot werkbaar geheel i.p.v. losse delen in verschillende cursussen"

"De cursus heb ik al aangeraden aan collega's. Dit wegens het feit dat het zeer leerzame content betreft. Direct toepasbare vaardigheden en de cursus die op een leuke en informatieve manier wordt gegeven. Het was wel even wennen aan de tijd wat betreft de cursus, echter het filevrij rijden maakt veelgoed. Ruud en Jan hebben een eigen wijze van presenteren en overbrengen. Dit zorgt ervoor dat je veel zaken onthoud. Al met al zeer verfrissend en motiverend." 


Docent(en):
 • 190123_595_Ruud_Schuitemaker.2_150x200.jpgRuud Schuitemaker

  Ruud Schuitemaker (1955) is:

  • als fysiotherapeut en manueeltherapeut werkzaam bij Schuitemaker en Van Schaik te Amsterdam (www.fysio.net)
  • docent manuele therapie, docent na- en bijscholing (schouderspecialist) in NL, België, Duitsland en Zwitserland
  • samen met Dick Egmond auteur van het standaardwerk 'Extremiteiten (+ wervelkolom), 12e druk, BSL Houten. 2019' (www.bsl.nl/extremiteiten)
  • medeoprichter van het Schoudernetwerk regio Amsterdam (SNA) dat deel uitmaakt van Schoudernetwerken Nederland (SNN)
  • mede auteur van de SNN-richtlijn Frozen Shoulder voor fysiotherapeuten (SNN, 2017)

   

   

   

 • Jan_Hermans_150x200.jpgJan Hermans

  Jan Hermans is fysiotherapeut, manueeltherapeut en is naast zijn werkzaamheden in de praktijk als kerndocent verbonden aan de opleiding 'Master Manuele therapie' en aan de opleiding 'Master Sportfysiotherapie' te Rotterdam (Transfergroep Rotterdam).Tevens is hij verbonden aan het IFAMT (Institut für Angewandte Manuelle Therapie), te Duitsland.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.