Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid en tinnitus

Screening, onderzoek en behandeling

Prijs: € 595,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 28
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Orofaciaal Fysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Prof. Dr. Barbara Cagnie, Prof. Sarah Michiels en Dr. René Castien
 
Aantal dagen: 3
Startdatum: maandag 14 november 2022 van 13:00 tot 20:30 uur
Vervolgdata: Maandag 21 november 2022 van 13:00 tot 20:30 uur
Maandag 28 november 2022 van 13.00 tot 20.30 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

    Beoordeling cursus Nekpijn
    

Hoofdpijn met of zonder duizeligheid is een veel voorkomende klacht die een behoorlijke impact op de patiënt kan hebben met activiteiten afname, afnamen in kwaliteit van leven en participatie problemen zoals werkverzuim.

Tension type hoofdpijn, cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en tinnitus worden nu lang niet altijd door de fysiotherapeut behandeld, terwijl effect studies juist goede resultaten van multimodale fysiotherapie laten zien. 

In deze cursus cyclus van drie dagen actualiseren of herfrissen we uw kennis en vaardigheden bij hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en tinnitus opdat we de patiënt die voor hoofdpijn ons toe komt nog beter kunnen helpen.

Doel

 • Kennis en inzicht in de pathofysiologie van cervicogene hoofdpijn, tension type hoofdpijn, tinnitus en cervicogene duizeligheid
 • Klinische vaardigheden aanleren voor de evaluatie van neuromusculaire disfuncties bij patiënten met hoogcervicale klachten
 • Het kunnen maken van een revalidatie oefenprogramma voor een patiënt met hoogcervicale klachten afgestemd op de individuele nekklacht
 • Het ontwikkelen van een goed begrip van de geïntegreerde behandeling van articulaire, musculaire en neurogene systemen door een multimodale aanpak van fysiotherapie/manuele therapie en specifieke oefentherapie
 • Het adequaat herkennen en behandelen van een patiënt met somatische tinnitus


Doelgroep / ingangsniveau

Deze cursus is toegankelijk voor Algemeen fysiotherapeuten, Orofaciaal fysiotherapeuten en Manueeltherapeuten

Globale inhoud

Nekpijn, hoofdpijn en duizeligheid is een belangrijk triade die voorkomt bij patiënten met hoogcervicale klachten. In deze cursus wordt dieper ingegaan op de link tussen nekpijn en/of functiestoornissen enerzijds en hoofdpijn, duizeligheid en tinnitus anderzijds. In de eerste plaats wordt de screening en pathofysiologie geschetst, om vervolgens het specifieke klinische onderzoek, met focus op de evaluatie van de neuromusculaire disfuncties, te bespreken. Als laatste wordt de rol van oefentherapie besproken en uitgewerkt bij de aanpak van duizeligheid, tinnitus en hoofdpijn en uiteindelijk geïntegreerd binnen een multimodale aanpak.

Thema’s

 • Internationaal framework voor het onderzoek van de cervicale regio op potentiele cervicale arteriele dysfunctie voorafgaande aan een manueel therapeutische interventie
 • Classificatie hoofdpijn
 • Pathofysiologie cervicogene hoofdpijn
 • Hoofdpijn en sensitisatie
 • Klinisch redeneren bij hoofdpijn
 • Diagnostiek bij cervicogene hoofdpijn en tension type hoofdpijn
 • Therapie bij cervicogene hoofdpijn en tension type hoofdpijn
 • Cervicogene duizeligheid
 • Klinisch redeneren bij duizeligheid
 • Algemeen klinisch onderzoek bij dizzyness
 • Motor control therapie bij CHP
 • Behandeling van sensorimotorische controle disfuncties bij dizzyness
 • Europese richtlijn (2019) voor Tinnitus
 • Vormen van tinnitus
 • Herkennen en behandelen van somatische tinnitus

Studiebelasting

6,5 contacturen per cursusdag en 3 zelfstudie uren per cursusdag

Didactische werkwijze

Interactieve practica en responsieve hoorcolleges

Studiemateriaal

PowerPoint presentaties en artikelen

 

Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

"Goede cursus om een en ander weer op te frissen en de laatste inzichten te horen te krijgen."

"Een fijne opfriscursus met fijne docenten in een goede omgeving. Bedankt!"

"Het is een fijne cursus waarbij kennis wordt opgefrist en the State of the art wordt besproken. De afwisseling tussen docenten en theorie en praktijk is prettig"


Docent(en):
 • Barbara_Cagnie_150x200.jpgProf. Dr. Barbara Cagnie

  Barbara Cagnie is hoofddocent aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen van de UGent. Haar onderwijs en onderzoek, evenals haar klinische expertise, zijn specifiek gericht op onderzoek en behandeling van nekpijn. Ze is auteur van meer dan 120 internationale publicaties, geeft cursussen op nationaal en internationaal niveau en schreef drie boeken over klinisch onderzoek, oefentherapie en manuele therapie bij nekaandoeningen.

   

 • Sarah_Michiels_150x200.jpgProf. Sarah Michiels

  Sarah Michiels studeerde in 2005 af als Master in de kinesitherapie aan de toenmalige Hogeschool Antwerpen en behaalde in 2008 haar diploma van Master in de manuele therapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Sindsdien werkt zij als zelfstandig kinesitherapeut – manueel therapeut.

  In 2015 verdedigde zij haar doctoraat rond nekgerelateerde tinnitus klachten aan de Universiteit Antwerpen. Dit onderzoek werd verdergezet, met focus op temporomandibulair gerelateerde tinnitus binnen haar functie als post-doctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Sinds 2020 is zij als professor musculoskeletale revalidatie verbonden aan de faculteit revalidatiewetenschappen van de Universiteit Hasselt, waar zij haar onderzoek naar somatische tinnitus verderzet. Daarnaast maakt zij sinds 2011 deel uit van het multidisciplinaire tinnitus team van de dienst NKO van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hier is zij verantwoordelijk voor het diagnostisch onderzoek en de behandeling van patiënten met somatische tinnitus.

   

 • Castien, Rene.2.pngDr. René Castien

  René Castien is als manueel therapeut werkzaam bij het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn Haarlemmermeer (PBH), onderdeel van de gezondheidscentra Haarlemmermeer. In het PBH werkt hij samen met vier andere collega’s die zich hebben gespecialiseerd in de diagnostiek en de behandeling van mensen met hoofdpijn.

  Sinds zijn promotie in 2013 is hij als senior onderzoeker verbonden aan de Faculteit Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC, VU en sinds 2017 aan de Faculteit Gedrags- en bewegingswetenschappen van de VU. Vanuit zijn functie als onderzoeker en manueel therapeut is hij nauw betrokken bij onderzoek naar de diagnostiek en de  behandeling van hoofdpijn dat voor een groot deel wordt uitgevoerd binnen het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn.

  Als docent is hij sinds langere tijd actief binnen het kennisdomein cervicale wervelkolom op de SOMT, Amersfoort en verzorgt hij Masterclasses en lezingen over de diagnostiek en de behandeling van hoofdpijn op meerdere opleidingen (HU, Vrije Universiteit Brussel).     

   

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.