Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Rugklachten: Begrijpen en behandelen. Werken met het SJC-concept

Prijs: € 575,00
Prijs is inclusief: het boek: ‘Rugpijn en andere onbegrepen klachten’, warme maaltijd, koffie/thee, fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 27
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Bekkenfysiotherapeut, Manueeltherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Hoofd docent: Jan Paul van Wingerden. Het praktische gedeelte in het SJC wordt begeleid door Timothy Doorson, Samantha Siegers, Katarina van Reewijk en Wilma Tol
 
Aantal dagen: 3
Startdatum: dinsdag 8 november 2022 van 14:00 tot 21:00 uur
Vervolgdata: Woensdag 16 november 2022 van 14:00 tot 21:00 uur
Woensdag 23 november 2022 van 14:00 tot 21:00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

Let op!

Locatie eerste cursusdag is in Theater Koningshof in Maassluis. De tweede en derde cursusdag zijn praktijkdagen en deze zullen plaatsvinden in het Spine & Joint Centre, Noordsingel 113, 3035 EM Rotterdam

Waarom deze cursus?

Als fysiotherapeut wil je mensen effectief helpen. Patiënten met aanhoudende rugklachten zijn hierbij een lastige doelgroep. Hoe zijn deze mensen effectief te helpen? Sinds 1996 behandelt het Rotterdamse revalidatiecentrum het Spine & Joint Centre (SJC) mensen met chronische klachten aan het bewegingsapparaat, met name aan bekken, rug en nek. Aan de oorsprong van deze benadering stond een functioneel anatomisch model van het bekken ontwikkeld door Snijders en Vleeming. Aan de hand van dit model was aanvankelijk te verklaren hoe het bekken onder controle te houden is en hoe klachten aan het bekken konden ontstaan (bekkengordelpijn).Een trainingsprogramma werd opgezet, maar al snel bleek dat patiënten niet alleen een lijf, maar ook een geest hadden. Een geest met een eigen wil. Een eigen wil die andere belangen had dan bijvoorbeeld rust nemen. Er werden gedrag sturende elementen aan de behandeling toegevoegd om patiënten te stimuleren dat te gaan doen waardoor ze konden herstellen.

Dit vormt tot op de dag van vandaag de kern van de SJC benadering: een gedrag sturende behandeling gericht op fysiek herstel. Om te begrijpen hoe dit mogelijk is, en beter: dit zelf in de praktijk te kunnen toepassen, is deze cursus opgezet.

Inhoud van de cursus

De cursus gaat uitgebreid in op het functioneel anatomische model van rug en bekken, dat ten grondslag ligt aan de werkwijze. Daarnaast wordt zowel in theorie als praktijk een koppeling gemaakt naar de dagelijkse praktijk.

Doelstellingen

De cursist

 • heeft inzicht in het functioneel-anatomische model zoals dat wordt gebruikt in het Spine & Joint Centre

 • kan dit model toepassen bij het opzetten van een behandeling ter bestrijding van rug of bekkenklachten heeft inzicht in de koppeling tussen toepassing van het functioneel-anatomische model en gedrag sturende elementen van de behandeling

 • kan het model incorporeren in zijn eigen dagelijkse praktijk.

Beginvereisten

 • Diploma fysiotherapie
 • Deze cursus is vooral bedoeld voor collega's die de behoefte hebben hun niveau van professioneel handelen t.a.v. de behandeling van rugklachten kritisch te beschouwen en te verbeteren en die kritisch durven kijken naar hun eigen therapeutisch referentiekader.

Hoeveel bedraagt de studiebelasting?

De studiebelasting voor de cursus bedraagt in totaal 27 uur studiebelasting. Dit is opgebouwd uit 3 x 6 uur contacttijd en in totaal 9 uur voorbereidingstijd. 

Studiemateriaal

Bij deze cursus behoort het boek: ‘Rugpijn en andere onbegrepen klachten’ In dit boek wordt de visie van het Spine & Joint Centre helder en overzichtelijk uiteen gezet. Het biedt de lezer de achtergronden om de stof van de cursus thuis nog eens na te lezen. Daarnaast wordt in het boek beschreven hoe, vanuit deze visie nagedacht kan worden over andere veel voorkomende en vaak onbegrepen klachten. Dit deel van het boek wordt verder behandeld in de cursus: 'Rugklachten? Hoe belangrijk is onze rug eigenlijk'.

Planning en globale inhoud

De cursus bestaat uit drie dagen. De eerste dag is gericht op het leren kennen en theoretisch toepassen van de visie en werkwijze van het SJC. Tijdens de tweede dag wordt theorie afgewisseld met praktijk en de derde cursusdag is een praktijk dag waarin het geleerde praktisch wordt uitgevoerd en ervaren. Het is aan te bevelen voor de derde dag losse kleding of bij voorkeur sportkleding aan te trekken.

Programma

Klik hier voor het programma

Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

“Aanrader! 20 jaar ervaring met deze specifieke problematiek, zoveel kennis en vaardigheden (alle docenten op een andere en eigen manier input gevend). Top!

“De cursus doet je kritisch nadenken over hoe de rug/ bekken/ het hele lichaam werkt en het geeft je een andere benaderingswijze voor het behandelen van de klachten.”

“De locaties zijn prettig, de docenten behulpzaam en altijd stof tot verbetering van handeling en onderbouwing."


Docent(en):
 • Jan-Paul van Wingerden_200x300.jpgDr. Jan-Paul van Wingerden

  Jan-Paul van Wingerden promoveerde in 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn proefschrift ‘Functional Anatomy in Low Back Rehabilitation: Balance in the Biopsychosocial Model’ verdedigt Jan Paul van Wingerden het belang van functionele anatomie in de behandeling van chronische a-specifieke lage rug en bekkenklachten. Jan Paul van Wingerden is directeur van het Spine & Joint Centre in Rotterdam.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.