Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

De hamstring blessure

Prijs: € 250,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 6
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Sportfysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Dr. Nick van der Horst en Dr. Rob Langhout
 
Aantal dagen: 1
Startdatum: dinsdag 1 november 2022 van 14:00 tot 21:00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

De hamstringblessure is een veel voorkomende blessure in voetbal, atletiek, rugby en meer sporten. Daarnaast is de hamstringblessure ook berucht om zijn hoog recidiverend karakter en daardoor niet altijd even makkelijk voor de behandelaar. In de praktijk wordt de blessure nogal eens verschillend benaderd, met een meer oefentherapeutisch en biomechanisch karakter vanuit de sportfysiotherapie en de hands-on benadering vanuit de manueel therapie.  

Docent Nick van der Horst legt in anderhalve minuut uit wat u tijdens deze cursus kunt verwachten.

Tijdens deze cursus ontmoeten de hands-off en hands-on benadering elkaar ten behoeve van de hamstringblessure. Docenten Dr. Rob Langhout en Dr. Nick van der Horst hebben zich beiden via wetenschappelijk onderzoek verdiept op dit onderwerp, en staan dagelijks nog met de voeten in de klei bij de behandeling van (top-)sporters. De opgedane kennis en ervaringen zullen tijdens deze cursus met u gedeeld worden, waarbij extra aandacht wordt besteed aan mogelijkheden voor de dagelijkse praktijk.

Doelstellingen

 • De cursist is in staat om bij een sporter met unilaterale pijn in de bil en/of het dorsale been, de juiste klinische diagnostiek uit voeren met betrekking tot het klinisch redeneren en onderzoek tests, het toepassen van best evidence en de juiste therapeutische overwegingen.
 • De cursist heeft inzicht in de hamstring mechanica tijdens sprinten en kent het belang van de timing van hamstring contracties voor segment acties, energie transmissie en blessure preventie.
 • De cursist heeft inzicht in de hamstring mechanica tijdens het maximale voetbal schot en kent het belang van de timing van hamstring contracties voor segment acties, energie transmissie en blessure preventie.

Doelgroep

Fysiotherapeut

Aanvangsniveau

HBO

Studiebelasting

6 contacturen

Didactische werkwijze

Interactieve presentatie, discussie in kleine groepen, praktijk


Docent(en):
 • Nick_vd_Horst_150x200.jpgDr. Nick van der Horst

  Nick van der Horst behaalde zijn diploma fysiotherapie in 2007 aan de Hogeschool Utrecht. Hij werkte 10 jaar lang als sportfysiotherapeut/echografist/docent bij het Academie Instituut te Utrecht en daarna 2 jaar als sportfysiotherapeut en hoofd van de medische staf bij Go Ahead Eagles in Deventer. Momenteel is is Nick werkzaam als sportfysiotherapeut bij het 1e elftal van PSV. Zijn onderzoeks-activiteiten zijn gefocust op de voetbal-medische zorg. In 2017 behaalde hij zijn doctoraal na het verdedigen van zijn proefschrift ‘Prevention of hamstring injuries in male soccer’.

   

 • Rob_Langhout_150x200.jpgDr. Rob Langhout

  Rob Langhout is geboren (1960) en getogen (diploma VWO en bachelor fysiotherapie 1980 respectievelijk 1985) in Nijmegen. Hij studeerde manuele therapie in Amersfoort (SOMT University of Physiotherapy, diploma 1991) en is daar docent wervelkolom. Hij werkte als fysiotherapeut bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen (afdeling Orthopedie en Reumatologie 1985-1995).

  En werkt sindsdien als mede-eigenaar en manueel therapeut in de 1e lijn bij Fysiotherapie Dukenburg Nijmegen. 

  Zijn belangstelling voor sport biomechanica heeft geleid tot onderzoek van de voetbaltrap en van liesblessures, tot publicatie van een aantal artikelen in peer-reviewed tijdschriften en tot voordrachten op (inter-) nationale congressen. Hij promoveerde in juni 2019 aan het AMC-UvA/ACES in Amsterdam. Samen met Igor Tak (Utrecht) ontwikkelde hij bewegingssensoren om de techniek van de individuele sporter ‘on the pitch‘ te kunnen analyseren en sportblessures in een sport specifiek kader te plaatsen.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.