Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Chronische Pijn als uitdaging

Neurowetenschappelijke inzichten voor de alledaagse fysiotherapeutische praktijk

Prijs: € 450,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Bekkenfysiotherapeut, Manueeltherapeut, Psychosomatisch Fysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten Wordt aangevraagd voor het register Algemeen Fysiotherapeut, Bekkenfysiotherapeut, Manueeltherapeut, Psychosomatisch Fysiotherapeut en het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Prof. Dr. Kelly Ickmans en Dr. Anneleen Malfliet
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: donderdag 31 maart 2022 van 13:30 tot 21:30 uur
Vervolgdata: Vrijdag 1 april 2022 van 10:00 tot 17:00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

     

Veel fysiotherapeuten zullen erkennen dat het werken met mensen met chronische pijn een uitdaging is. Chronische pijn is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem waarvoor een adequate behandeling niet altijd makkelijk voorhanden is. Dit betekent voor mensen met chronische pijn niet zelden een lange tocht langs verschillende hulpverleners, verschillende onderzoeken en het veelvuldig en langdurig gebruiken van pijnmedicatie. 


Door neurowetenschappelijk onderzoek naar chronische pijn krijgen we echter steeds beter inzicht in de wijze waarop pijn ontstaat en in stand wordt gehouden. Deze kennis is van groot belang voor hulpverleners die in hun praktijk in contact komen met mensen met chronische pijn. Het wetenschappelijk onderzoek geeft concrete aanwijzingen voor de wijze waarop deze mensen zouden moeten worden benaderd, welke therapieën onderbouwd kunnen worden en welke therapievormen effectief zijn.

Door deze wetenschappelijke inzichten te vertalen naar concrete behandelinterventies kunnen hulpverleners op een verantwoorde en adequate wijze hun inzet voor mensen met chronische pijn verantwoorden.

Mensen met chronische pijn zullen dit niet alleen als steun ervaren, maar ook kunnen profiteren van deze inzichten en een betere levenskwaliteit ervaren.

Inhoud

De eerste cursusdag wordt een neurowetenschappelijk kader over de aard van chronische pijn gepresenteerd. Dit kader heeft met name betrekking op neurofysiologische aspecten van chronische pijn, inclusief de wijze waarop deze pijn in het brein tot aanhoudende veranderingen in de bouw en functie van de hersenen leiden.

Tevens worden er op basis van dit wetenschappelijk kader aangrijpingspunten geformuleerd voor de klinische evaluatie en behandeling van mensen met chronische pijn. Ondermeer de klinische herkenning van centrale sensitisatie en het identificeren van (cognitieve) barrières voor effectieve revalidatie komen aan bod. Ook effectieve patiëntencommunicatie over de moderne pijnbiologie is een voornaam onderdeel van de bijscholing, evenals de totale therapeutische aanpak van cliënten met chronische pijn (stressmanagement, oefentherapie, gedragstherapie, hands-on handelen, elektrotherapie etc.). Onderdelen hiervan worden ook praktisch gedemonstreerd. De cursusdag bevat hiertoe twee ‘workshops’.

De tweede cursusdag bevat verschillende 'workshops' waarbij we de praktische vaardigheden daadwerkelijk aanleren. Dit betekent dat dag twee gericht is op skills training van de volgende vaardigheden:  

 • Differentiaaldiagnostiek nociceptieve vs. neuropathische vs. centrale sensitisatiepijn
 • Pijneducatie bij patienten met chronische pijn
 • Activiteiten management en oefentherapie bij patienten met chronische pijn

Klik hier voor het programma

Doelstelling

Als doelstelling voor de cursus geldt dat cursisten inzicht krijgen in huidige (neuro)wetenschappelijke inzichten in chronische pijn en hoe deze vertaald kunnen worden naar praktische behandelvormen voor de dagelijkse praktijk.

Studiebelasting

14 contacturen

Didactische werkwijze

Activerend en interactief hoorcollege, praktische werkvormen

Doelgroep

Fysiotherapeuten 

Aanvangsniveau

HBO-denkniveau

Studiemateriaal

Powerpointpresentatie en wetenschappelijke artikelen die voor de cursisten beschikbaar worden gemaakt.

Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

  “Boven verwachting! Eindelijk eens echt praktische handvaten om het daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Compliment voor de prettige manier waarop beide dames deze cursus gaven”

  “ Aanrader. Chronische pijn is een domein waarbij collega's nog veel winst kunnen boeken tijdens educatie en therapie”

  “Zeer bruikbaar in de praktijk, goede theoretische onderbouwing”.


Docent(en):
 • Kelly-Ickmans1_150x200.jpgProf. Dr. Kelly Ickmans

  Kelly is als gepromoveerd fysiotherapeut gastprofessor in de Pain in Motion onderzoeks-groep aan de VU Brussel. Ze heeft uitgebreide doceerervaring over chronische pijn en gaf deze cursus al meermaals in binnen- en buitenland. Kelly heeft jarenlange ervaring als fysiotherapeut in de chronische pijnrevalidatie van het VU Brussel. Ze promoveerde op het onderwerp chronische pijnrevalidatie en haar actuele wetenschappelijke activiteit situeert zich ook voor 100% in de chronische pijnproblematiek, variërend van lage rugpijn over nekpijn tot pijn bij kinderen.

   

 • Malfliet_Anneleen2_150x200.jpgDr. Anneleen Malfliet

  Anneleen haalde in 2013 haar masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (fysiotherapie) aan de Universiteit Gent. Sinds oktober 2018 is zij tevens gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent binnen een onderzoek met specifieke focus op chronische spinale pijn. Ze is lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion, heeft uitgebreide doceerervaring over chronische pijn en gaf al meermaals cursussen over dit onderwerp in binnen- en buitenland.

  Haar actuele wetenschappelijke activiteit situeert zich volledig binnen de chronische pijnproblematiek, met specifieke aandacht voor slaapproblemen en nutritionele aspecten. Anneleen is auteur van 22 internationale peer-reviewed publicaties (10 papers als eerste auteur), waarvan haar promotie-onderzoek recent in JAMA Neurology werd gepubliceerd. Daarnaast is ze tevens actief als vrijwillig fysiotherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel, waar zij op wekelijkse basis patiënten met chronische pijn behandeld.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.