Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Geriatrische revalidatiezorg

vanuit ziekenhuis naar de eerste lijn

Prijs: € 450,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee, fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 18
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Chronisch ZorgNet, Geriatrie Fysiotherapeut
Toelichting accreditatiepunten 18 punten voor het Chronisch ZorgNet. De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Lisette Heystee, Jenneke van Limpt, Pien Gimbrere en Heleen Schirmer-Kerklaan
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: woensdag 13 oktober 2021 van 13:30 tot 21:30 uur
Vervolgdata: Woensdag 3 november 2021 van 13:30 to 21:30 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

Ouderen worden steeds fitter en leven langer. Echter de gemiddelde leeftijd waarop we onze eerste chronische ziekte krijgen daalt al tot in het 40ste levensjaar. Daarnaast komt ‘ouderdom met gebreken’ en nemen het aantal ziekenhuisopnames en gezondheidsproblemen toe. In deze cursus gaan we in op ‘het weer kunnen meedoen’ van een oudere. De overheid stimuleert mensen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en daar komt veel bij kijken. Soms is dit alleen mogelijk met een heel systeem van mantelzorg en professionele hulpverlening.

In onderstaand filmpje leggen docent Lisette Heystee en Jenneke van Limpt in 2 minuten uit wat u van deze cursus kunt verwachten.


De docenten van deze cursus hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het werken aan (revalidatie-) doelen bij ouderen. Vaak heeft de oudere een ziekenhuisopname of verblijf in Geriatrisch Revalidatie Centrum achter de rug voor hij/zij weer thuis is. Om als eerstelijns fysiotherapeut adequaat in te spelen op de zorgvraag van de oudere die terugkeert vanuit een tweedelijns revalidatietraject, is het belangrijk te weten wat zich tijdens dit traject heeft afgespeeld en hoe je hier vervolgens vanuit de eerste lijn goed bij aansluit.

Tijdens deze cursus staat het trainen in de thuissituatie centraal, maar wel met een multidimensionale bril. Hoe kun je multidisciplinair samenwerken en hoe betrek je het netwerk? Welke oefenvormen, intensiteit en doelstellingen kies je? Hoe schat je in hoe een oudere nieuwe vaardigheden leert? Kan iemand met geheugenproblemen nog wel nieuwe dingen leren? Hoe beoordeel ik de veiligheid van bewegen? Wat kunnen andere zorgverleners betekenen en hoe interpreteer ik testresultaten van anderen?

Leerdoelen

De cursist kan

 • gekoppeld aan (eigen) casuïstiek een revalidatie behandelplan opzetten voor ouderen met functionele doelen
 • een functioneel oefenprogramma opstellen in diverse omstandigheden (thuis, buiten, op de praktijk)
 • de cognitieve vaardigheden en leerbaarheid van een cliënt inschatten (hoe herken je signalen en welke leerstrategie kun je toepassen)
 • de doelen/hulpvraag van de cliënt bepalen en het supportsysteem van de cliënt begeleiden vanuit een coachende rol
 • bij het bepalen van de doelen en de hulpvraag rekening houden met factoren als cardiale/ pulmonale problematiek bij ouderen, fractuurgenezing bij ouderen, spiermassaopbouw en conditie bij ouderen (sarcopenie), de rol van medicatie , perifeer vasculaire problematiek
 • inzichten uit actuele wetenschappelijk onderzoek rond Geriatrische Revalidatie vertalen naar de dagelijkse praktijk

Programma

Klik hier voor het programma

Studiebelasting

12 contacturen + 6 zelfstudie uren

Doelgroep

Fysiotherapeut

Aanvangsniveau

HBO 

Studiemateriaal

Studiehandleiding, PowerPoint, videomateriaal


Docent(en):
 • Heystee, Lisette_150x200.jpgLisette Heystee

  Fysio/manueeltherapeut MSc, Gezondheidswetenschapper. Heeft 10 jaar in de particulier praktijk gewerkt en is daarna betrokken geraakt bij het opzetten van een nieuwe klinische GRZ afdeling in een ziekenhuis in het zuiden van het land.

   

 • Jenneke_van_LImpt_150x200.jpgJenneke van Limpt

  Jenneke kent de ouderenzorg van A tot Z. Heeft veel ervaring in diverse settings binnen de ouderenzorg variërend van revalidatie, PG en 1e lijn. Geeft gastlessen voor hogescholen en innovatieve bedrijven binnen de ouderenzorg.

   

 • Pien-Gimbrere-Kroes-1_150x200.jpgPien Gembrère

  Pien Gimbrère is Specialist Ouderengeneeskunde. Na haar opleiding bij tanteLouise in regio Bergen op Zoom, werkte zij bij Thebe in regio Breda. Momenteel is ze werkzaam bij Stichting de Zorgboog, regio Helmond. Naast haar intramurale werkzaamheden, vult ze de helft van haar werktijd met werken in de 1e lijn. Zij komt dus vrijwel dagelijks in aanraking met kwetsbare ouderen in de thuissituatie.

   

 • Heleen_Schirmer-Kerklaan_150x200.jpgHeleen Schirmer – Kerklaan

  Heleen Schirmer-Kerklaan heeft een hart voor de ouderenzorg, een passie voor psychologie en zorg. Heleen is ruim 7 jaar werkzaam als GZ-psycholoog in de ouderen-en verpleeghuiszorg. Door haar achtergrond als verpleegkundige, psycholoog (MSC) en specialisatie tot Gezondheidszorgpsycholoog Ouderen, heeft zij veel praktische en wetenschappelijke kennis opgedaan die zij dagelijks in de praktijk toepast. Haar werk in het verpleeghuis, waarbij zij zich met name richt op de GRZ en NAH, doet ze met veel plezier. Om kennis in de ouderenzorg te delen en de kwaliteit te bevorderen, heeft Heleen daarnaast met twee GZ-psychologen een scholing- adviesbureau gestart; Gerias Training & Advies in de ouderenzorg. Het bieden van workshops en cursussen in de ouderenzorg geeft een extra dimensie en verdieping in haar professie als GZ-psycholoog.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.