Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Motorisch leren

Prijs: € 775,00 (betaling in 3 termijnen is mogelijk)
Prijs is inclusief: warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie, Logopedie, Ergotherapie, Cesar-Mensendieck
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Cesar-Mensendieck, Ergotherapeut, Logopedist, Sportfysiotherapeut
Toelichting accreditatiepunten Aangevraagd voor register Algemeen Fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut
Docent(en): Dr. Ben van Cranenburgh, Ed Janssen, Prof. dr. Peter Beek, Drs. Patrick van der Molen en Bart Heuvingh
 
Aantal dagen: 5
Startdatum: maandag 3 mei 2021 van 10:00 tot 20:45 uur
Vervolgdata: Maandag 17 mei 2021 van 14:00 tot 20:45 uur
Dinsdag 18 mei 2021 van 14:00 tot 20:45 uur
Woensdag 19 mei 2021 vanaf 10.00 uur online colleges beschikbaar
Donderdag 3 juni 2021 van 14:00 tot 20:45 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

Nieuw!

Deze cursus wordt als blended learning onderwijs aangeboden
Het online onderwijs is toegankelijk vanaf 3 mei en 19 mei 2021. De studiebelasting is 3 uur per online cursusdag. Het contactonderwijs vindt plaats op 17 mei, 18 mei en 3 juni 2021 in Theater Koningshof te Maassluis.
Voorafgaand aan de fysieke bijeenkomsten volgt u in eigen tijd het online onderwijs. 

Inhoud

Over het leren van motorische vaardigheden bestaan vele ideeën die in de loop van afgelopen tijd behoorlijk veranderd zijn. Deze cursus geeft een overzicht van theorieën over motorisch leren met voorbeelden uit sport, muziek en revalidatie. De rol van de hersenen tijdens het leren is onze inspiratiebron. Nieuwe theorieën uit neuro-, gedrags- en bewegingswetenschappen suggereren een andere aanpak dan de gebruikelijke. Diverse leerstrategieën worden besproken: o.a. impliciet vs. expliciet leren, mental practice, imitatieleren, automatiseren en foutloos leren.

 

De consequenties voor het leren van sport- of muziekvaardigheden en voor de revalidatie zullen worden uitgewerkt mede aan de hand van door deelnemers ingebrachte casuïstiek. De cursus is bedoeld voor sporttrainers, coaches, fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en muziekdocenten.

 

De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting ITON. In Haarlem wordt de cursus gegeven op 8,18,25, 26 november en 14 december 2021

Programma

Dag 1: Online onderwijs beschikbaar vanaf 3 mei
(door Ben van Cranenburgh en Ed Jansen)

 • Inleiding en overzicht van de cursus.  Uitleg casusopdracht en groepjes

 • De biologische basis: Hoe krijgen we dat voor elkaar? Over neurale sturing in motoriek

 • Het plastische brein: Over de biologische fundamenten van Motorisch leren             

Dag 2:  Contactdag maandag 17 mei
(door Ben van Cranenburgh en Peter Beek)

 • Leren en geheugen: De leertheoretische basis: over soorten leren, rol van sensorieel, KP en KR,  engram-, schema- en ecologische en dynamische systeemtheorie.
 • Muziek en motoriek: Voorbeelden uit revalidatie, sport en muziek.
 • Nieuwe inzichten in de bewegingswetenschappen, toelichting van relevante onderzoeksresultaten en onderliggende concepten. o.a. de rol van aandacht,impliciet versus expliciet leren, traditioneel vs differentieel leren. Het brein uitdagen nieuwe oplossingen te vinden.            

Dag 3: Contactdag dinsdag 18 mei
(door Patrick van der Molen en Bart Heuvingh of Ed Jansen)

 • Mentaal oefenen, de context en angst: Over motorisch leren gerelateerd aan sport en de toepassing van mentaal oefenen. Het belang van de context, mentale begeleiding en vaardigheidstraining. Wat te doen bij angst?

 • Het belang van de juiste mindset. Hoe kijk je naar jezelf? Over de invloed van de statische en groeimindset op leren en presteren en het beïnvloeden hiervan.

Dag 4: Online onderwijs beschikbaar vanaf 19 mei
(door Ed Jansen)

 • Inleiding in toepassen van principes van motorisch leren in revalidatie en sport. Over differentieel leren, analogieleren en de old way new way-strategie

Dag 4: Contactdag donderdag 3 juni
(door Ed Jansen)

 • Toepassen van principes van motorisch leren in revalidatie en sport. O.a. over zelfsturing, foutloos leren, automatiseren, forced use, verbale zelfsturing en impliciete vs expliciete instructie/feedback.

 • Kennisvragen
 • Discussiepracticum a.d.h.v. ingeleverde casuïstiek met video’s. De koppeling van de aangereikte theorie aan de eigen praktijk. Afsluiting

Doelstelling

Na de cursus heeft de deelnemer een overzicht van theorieën over motorisch leren met praktijkvoorbeelden uit de sport, muziek en revalidatie. Daarnaast heeft de deelnemer inzicht in de rol van de hersenen tijdens leren en kent hij de consequenties hiervan voor de aanpak bij het aanleren van motorische vaardigheden gerelateerd aan sport- en muziekvaardigheden en revalidatie.

Studiemateriaal 

De kern van de stof is te vinden in het boek: ‘Van contractie naar actie’ (door B. van Cranenburgh, 2e druk 2016, BSL Houten, € 34,50). Dit boek wordt als leidraad gebruikt en is verplichte literatuur. De uitgever biedt via een flyer 20% korting aan cursisten. De flyer wordt standaard drie weken van tevoren verstuurd. Wilt u deze eerder ontvangen, stuurt u dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hand-outs van presentaties zullen na afloop van de betreffende cursusdag door ITON aan Scholing Randstad West worden aangeleverd.

Geschatte studiebelasting

18 contacturen en 6 uur online onderwijs

Doelgroepen

Fysiotherapeut, Oefenentherapeut Cesar/Mensendieck, Sporttrainers, Coaches en Muziekdocenten

Aanvangsniveau

HBO

Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

"Aanrader! Fijn om onderbouwing te krijgen van methodes die je tijdens je werk op onderbuik gevoel al op een bepaalde manier gebruikt en met deze onderbouwing weer in staat bent een vertaling te maken naar de praktijk. Interessante en duidelijke sprekers, goede cursusinhoud. Ik voel me na deze cursus geïnspireerd en gemotiveerd om praktisch verder aan de slag te gaan."


"Mooie verrijking van kennis en nieuwe vaardigheden"

"Is zeker een aanrader, buitengewoon inspirerend en leerzaam'


Docent(en):
 • Ben_van_Cranenburg2_150x200.jpgDr. Ben van Cranenburgh

  Ben van Cranenburgh studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk onderzoeker bij het Centraal Instituut voor Hersenonderzoek. Hij is gepromoveerd op een neurofysiologisch onderwerp (“Neuronal Firing Patterns” ). Bij het Revalidatie Centrum Amsterdam verrichte hij klinisch onderzoek naar neuropsychologische functiestoornissen bij CVA patiënten. In 1987 richtte hij het instituut voor toegepast neurowetenschappen op (Stichting ITON, Haarlem), waar hij tot op heden werkzaam is.

   

 • Ed_Janssen_150x200.jpgEd Janssen

  Ed Janssen werkt als docent en coördinator bij het ITON (Instituut voor toegepaste neurowetenschappen) te Haarlem met als aandachtsgebieden neurorevalidatie en motorisch leren. Tevens werkt hij als fysiotherapeut in de neurorevalidatie in het Rijnlands Revalidatiecentrum in Leiden. Hier behandelt hij voornamelijk mensen na hersenbeschadiging (C.V.A., trauma) en M.S. In zijn vrije tijd geeft Ed hardloop-, skeeler en schaatstraining.

   

 • Patrick_ vander_Molen_150x200.jpgDrs. Patrick van der Molen

  Patrick van de Molen is neuropsycholoog, sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en fysiotherapeut

   

 • Peter_Beek_150x200.jpgProf. Dr. Peter Beek

  Peter Beek is hoogleraar coördinatiedynamica aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Zijn expertise ligt op het terrein van bewegingssturing en motorisch leren Dat is een heel breed studieterrein dat in principe betrekking heeft op alle vormen van bewegen. Het omvat vragen over het zo goed mogelijk (leren) uitvoeren van motorische vaardigheden op allerlei gebieden, niet alleen binnen de sport, maar ook binnen de revalidatie en in arbeidssituaties.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.