Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Liesblessures bij sporters

Recente ontwikkelingen voor theorie en praktijk

Prijs: € 450,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 17
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Sportfysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Dr. Igor Tak en Dr. Rob Langhout
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: dinsdag 22 juni 2021 van 13:00 tot 20:00 uur
Vervolgdata: Woensdag 23 juni 2021 van 13.00 tot 20.00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

Sporters met heup en liespijn worden door vele fysiotherapeuten als een lastig te behandelen groep gezien. Dat komt omdat er veel onduidelijkheid bestaat over het diagnostisch proces maar vooral ook over welke behandelstrategie op dat moment de beste is.


Tijdens deze tweedaagse mix van theorie en praktijk is er aandacht voor de aetiologie van heup en liespijn, een sportspecifieke benadering die zich vertaald in 2 nieuwe onderzoekstesten en een nieuwe  behandeltechniek (hands on), en oefentherapie gericht op ‘ontkoppeling’ van segmenten (hands off). Hierbij wordt het diagnostische en therapeutisch proces volgens de laatste inzichten en internationale consensus uitgediept, gecentreerd rondom die sporter met liespijn.  Een sportspecifieke analyse van het gezondheidsprobleem met een sporthulpvraag is daarbij essentieel. Er wordt tevens. Vanuit de analyse van het sportspecifieke probleem volgt een behandelplan met aandacht voor de effectiviteit van diverse behandelmethodieken.

Leerdoelen

De cursist:

 • Kent de relevante anatomie van de heup-liesregio in relatie tot de meest gezien klachtenbeelden bij actieve sporters.
 • Kent de relevante pathologieen en kan deze conform de recente evidentie ordenen
 • Kent de diverse behandelstrategieen t.a.v. de relevante pathologieen
 • Kan de individuele keuzes ten aanzien van diagnostiek en  behandeling beredeneren vanuit een ruime blik op het gezondheidsprobleem (there is no “one size fits all”)
 • Vergroot zijn vaardigheden ten aanzien van het uitvoeren van het klinisch onderzoek volgens de laatste inzichten
 • Vergroot zijn vaardigheden ten aanzien van het uitvoeren van een behandelplan volgens de laatste inzichten
 • Vergroot zijn inzicht in het hoe en waarom van de nieuwste diagnostische en therapeutische mogelijkheden zoals het gebruik van motion capture en sensomotorische trainingsmethodieken

Doelgroep

Fysiotherapeuten

Studiebelasting

12 contacturen en 5 zelfstudie uren

Didactische werkwijze

Interactieve presentatie, discussie in kleine groepen, praktijk

Studiemateriaal

Reader, PowerPoint presentatie 

Proefschriften

Igor Tak: Proefschrift Igor Tak

Rob Langhout: Proefschrift Rob Langhout


Docent(en):
 • Rob_Langhout_150x200.jpgDr. Rob Langhout

  Rob Langhout is geboren (1960) en getogen (diploma VWO en bachelor fysiotherapie 1980 respectievelijk 1985) in Nijmegen. Hij studeerde manuele therapie in Amersfoort (SOMT University of Physiotherapy, diploma 1991) en is daar docent wervelkolom. Hij werkte als fysiotherapeut bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen (afdeling Orthopedie en Reumatologie 1985-1995).

  En werkt sindsdien als mede-eigenaar en manueel therapeut in de 1e lijn bij Fysiotherapie Dukenburg Nijmegen. 

  Zijn belangstelling voor sport biomechanica heeft geleid tot onderzoek van de voetbaltrap en van liesblessures, tot publicatie van een aantal artikelen in peer-reviewed tijdschriften en tot voordrachten op (inter-) nationale congressen. Hij promoveerde in juni 2019 aan het AMC-UvA/ACES in Amsterdam. Samen met Igor Tak (Utrecht) ontwikkelde hij bewegingssensoren om de techniek van de individuele sporter ‘on the pitch‘ te kunnen analyseren en sportblessures in een sport specifiek kader te plaatsen.

   

 • Igor_Tak_150x200.jpgIgor Tak PhD, MScPT sport

  Igor Tak behaalde in 1996 zijn Bachelor Fysiotherapie in Utrecht. Hij rondde in 2000 zijn MSc Fysiotherapie en Revalidatiewetenschappen in Leuven (B) af en in 2013 zijn MSc Sportfysiotherapie in Breda (NL). In 2017 promoveerde hij aan de UvA met zijn proefschrift “Hip and groin pain in athletes; Morphology, function and injury from a clinical perspective”. Hij is co-auteur van meer dan 25 peer-reviewed publicaties.

  Igor is sinds 2012 mede-eigenaar van "Fysiotherapie Utrecht Oost - Het centrum voor Gezondheid, Beweging en Sport", een multidisciplinaire kliniek voor bewegingsstoornissen in Utrecht. Naast zijn huidige klinische werk en onderzoek, geeft Igor les over sportfysiotherapie en revalidatie van aan sport gerelateerde musculoskeletale blessures. Hij heeft gepresenteerd op nationale en internationale conferenties en was de co-auteur van de KNGF Statement Acute Knie en het Beroepscompetentieprofiel Sportfysiotherapeut (KNGF).

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.