Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Pijneducatie

De eerste stap in de behandeling bij pijn

Prijs: € 450,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 15
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Psychosomatisch Fysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie.
Docent(en): Dr. Paul van Wilgen
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: maandag 29 november 2021 van 12:30 tot 20:00 uur
Vervolgdata: Dinsdag 30 november 2021 van 12:30 tot 20:00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

    Beoordeling cursus
    Pijneducatie najaar 2019

Inhoud

In de cursus zal een inleiding zijn over de verschillende pijntypen en specifiek over chronische pijnen centrale sensitisatie. Besproken zal worden wat de rol van defysiotherapeut is bij de diagnostiek en hoe de zorg kan worden afgestemd met andere hulpverleners. Geleerd wordt hoe fysiotherapeuten een biopsychosociale anamnese kunnen afnemen, een analyse kunnen maken van de klachten en hoe ze dit kunnen integreren in de pijneducatie.

Vervolgens zal worden ingegaan op het toepassen van diagnose centrale sensitisatie in de pijneducatie, deze zal vervolgens worden getraind. Er zal dus ruim aandacht zijn voor vaardigheidstraining van pijneducatie.

Ook zal in de cursus worden ingegaan worden op (transdiscipinaire) samenwerking met o.a. de huisarts, de psycholoog en andere hulpverleners.

Doel

Hulpverleners kennis overdragen en deze kennis om te zetten in vaardigheden ten aanzien van de diagnostiek en behandeling (pijneducatie) van patiënten met chronische pijn. Tevens wordt ingegaan op het opzetten van transdisciplinaire samenwerkingsverbanden. In de cursus zal naast kennisoverdracht veel ruimte zijn voor vaardigheidstraining en uitwerken van eigen casussen.

Ook voor collega's die de cursus 'Chronische pijn' van de docenten van de Pain in Motion groep al hebben gevolgd biedt deze cursus nieuwe inhoud en vaardigheden. De belangrijke accenten in deze scholing zijn:

 • ziektepercepties en andere onderhoudende factoren bij pijn
 • het maken, oefenen en bespreken van een pijnanalyse en geven en oefenen van
 • pijneducatie
 • trans/multi disciplinaire samenwerking opzetten


Studiebelasting

14 contacturen en 4 zelfstudie uren. Twee uur voorafgaand aan de eerste cursusdag en twee uur tussen de sessies. De cursus zal deels theoretisch zijn, maar ook vooral zich richten op vaardigheidstraining van hulpverleners. Hiervoor is zelf voorbereide casuïstiek essentieel.

Didactische werkwijze

Hoorcollege en vaardigheidstrainingen, werkgroepjes, rollenspel met acteur

Doelgroep

Fysiotherapeuten, Psychologen en andere belangstellende hulpverleners

Aanvangsniveau

HBO-denkniveau

Studiemateriaal

Powerpointpresentatie en wetenschappelijke artikelen die voor de cursisten beschikbaar worden gemaakt.


Docent(en):
 • Paul_van_Wilgen_150x200.jpgProf. Dr. Paul van Wilgen

  Paul van Wilgen is fysiotherapeut, gezondheidspsycholoog en epidemioloog. Hij werkt al meer dan twintig jaar met patiënten met chronische pijn in een multidisciplinaire setting. Hij deed onderzoek naar (behandelingen van) chronische pijn. Ook deed hij onderzoek naar samenwerkingsverbanden binnen de zorg en begeleidde hij multidisciplinaire samenwerkingsprojecten. Hij verzorgde scholing voor verschillende behandeldisciplines op het gebied van chronische pijn. Sinds 2014 is hij aangesteld als gast professor aan de Vrije Universiteit van Brussel met als aandachtsgebied chronische pijn.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.