Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Slaap en oefeninterventies bij chronische pijn

aanpak van leefstijlfactoren in de klinische praktijk

Prijs: € 450,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 14
Register: Chronisch ZorgNet, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie. 7 punten voor het Chronisch ZorgNet.
Docent(en): Prof. Dr. Olivier Mairesse, Dr. Anneleen Malfliet, Drs. Eveline van Looveren, Drs Thomas Bilterys
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: vrijdag 18 juni 2021 van 13:30 tot 21:30 uur
Vervolgdata: Zaterdag 19 juni 2021 van 9.00 tot 17.00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

 

Chronische pijn vormt een enorme uitdaging binnen de fysiotherapeutische praktijk. Het is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, waarvoor een pasklare behandeling niet altijd voorhanden is. De moeilijkheid voor het effectief behandelen van chronische pijn ligt deels in de vele (lifestyle) factoren, zoals slaapproblemen, die het ziektebeeld mee beïnvloeden en ondersteunen.

Onderzoek toont aan dat er een bidirectionele relatie is tussen slaapproblemen en chronische pijn. Hoewel slaapproblemen vaak als een gevolg van chronische pijn gezien worden, is er dus ook in de andere richting een belangrijke invloed. Daarnaast zien we ook dat een slechte slaapkwaliteit een barrière vormt voor effectieve pijnmanagement, fysieke activiteit kan verhinderen, en gerelateerd is tot de ernst van de pijn en de impact van pijn in het dagelijkse leven. Daar fysieke activiteit een kernmodaliteit is in de behandeling van chronische pijn, wordt het ook evident dat we slaapproblemen moeten aanpakken wanneer ze zich voordoen binnen deze populatie.

Deze cursus omvat een korte (online) opfrissing van de neurofysiologie van chronische pijn. Tijdens de eerste dag worden de deelnemers ondergedompeld in de theorie van slaap en slaapproblemen, en de theoretische en praktische aspecten van slaapmetingen en bruikbare vragenlijsten binnen de klinische praktijk. De tweede dag is vervolgens heel praktisch gericht, waarbij de focus zal liggen op technieken om de slaap te verbeteren bij mensen met chronische pijn via toepassingen in casussen, demonstraties, skillstraining, etc. Daarnaast wordt er ook stilgestaan bij de praktische combinatie van pijn- en slaapmanagement. Na het volgen van deze cursus zijn de deelnemers op de hoogte van zowel de theorie als de praktische benadering van slaapproblemen bij chronische pijn in de klinische praktijk.

Inhoud

Klik hier voor het programma

Doelstellingen

 • Het belang van de studie van slaap en slaperigheid erkennen
 • De belangrijkste componenten van het fenomenologische modellen van slaap-waakregulatie en hun werking benoemen en begrijpen
 • De werking van de flip-flopschakelaar van slaap en waak kunnen uitleggen en de hersenstructuren die hierbij betrokken zijn kunnen benoemen
 • Een theoretisch basis verwerven van slaapstoornissen in het algemeen en in bijzonder gerelateerd tot chronische pijn
 • Deelnemers hebben inzicht in de nood van slaapmanagement binne de behandeling van chronische pijn
 • Deelnemers zijn in staat om alle aspecten van slaaptherapie toe te passen in de klinische praktijk.

Doelgroep

Fysiotherapie

Aanvangsniveau

HBO

Studiebelasting

14 contacturen en 2 zelfstudie uren

Studiemateriaal

PowerPoint presentatie, online video 


Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

 "De cursus geeft goede inzichten in een groter wordend probleem, met name de slaapproblematiek, waar te weinig aandacht aan besteed wordt." 

"Aanrader, gezien de kwaliteit van de cursus, het belang van beter slapen en de praktische vertaalslag"

"De cursus geeft inzicht in de mechanismen van slaap, een niet te onderschatten aspect van het dagelijkse leven. In de praktijk goed toepasbaar"


Docent(en):
 • Olivier_Mairesse_150x200.jpgProf.Dr. Olivier Mairesse

  Olivier Mairesse, MPsy, PhD, behaalde een diploma Klinische Psychologie (2002) en promoveerde in 2007 aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zijn onderzoek richtte zich voornamelijk op cognitieve informatieintegratie en psychometrie in het domein van slaaponderzoek.

  Olivier heeft ook bijkomende postgraduaatsdiploma's in statistiek, forensisch onderzoek, bedrijfskunde en somnologie. In 2004 werd hij bekroond met de Young Scientist's Award van de European Sleep Research Society voor zijn onderzoek naar psychomotorische prestaties en executive functioning in slaapapneu. In 2009 won hij de André Kahn Sleep Award van de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde voor zijn werk rond cognitieve algebraïsche integratie in slaperigheidsbeoordelingen.

  Als postdoctoraal medewerker heeft hij van 2008 tot 2012 zijn expertise in psychologische metingen en cognitieve besluitvorming in het domein van de vervoerseconomie toegepast op de afdeling Transport en logistiek onderzoek (VUB) van MOSI-Transport en logistiek. Sinds 2009 is hij verbonden aan het Laboratoire de Psychologie Médicale (Université Libre de Bruxelles, UVC Brugmann) waar hij zijn onderzoek naar slaap en psychometrie voortzet. Naast zijn activiteiten als ESA-postdoctoraal onderzoeker in slaap in extreme omstandigheden aan de Koninklijke Militaire Academie (sinds 2011), is hij momenteel aangesteld als universitair docent in klinische gedrags-neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (sinds 2012) en als algemeen somnoloog aan het Centrum voor Slaap- en Biologische Ritmes van het Universitair Ziekenhuis Brugmann sinds 2013. Hij auteur en co-auteur van meer dan 50 publicaties in internationale peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften en gecertificeerd cognitief gedragstherapeut voor insomnie.

   

 • Eveline_van_Looveren_150x200.jpgEveline van Looveren

  In 2015 studeerde Eveline af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Antwerpen. Nadien behaalde zij nog een master na master in de manuele therapie. Tot januari 2018 was zij actief in de praktijk als zelfstandig kinesitherapeute (fysiotherapeute). Sinds februari 2018 maakte zij echter de overstap naar de academische wereld.

  Zo startte zij, in samenwerking met Thomas, een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, dat handelt over slapeloosheid als comorbiditeit bij patiënten met chronische spinale pijn. Binnen dit onderzoek neemt Eveline het behandelluik op zich waarbij cognitieve gedragstherapie voor zowel pijn als insomnia aan bod komt. Verder is Eveline ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

   

 • Thomas-Bilterys_150x200.jpgThomas Bilterys

  Thomas is afgestudeerd als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: optie Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij PhD student aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. De focus van zijn onderzoek ligt voornamelijk op chronische spinale pijn en insomnia. Binnen het huidige onderzoeksproject rond slaap en pijn voert hij voornamelijk de assessments (o.a. polysomnografie-, actigrafie- en PPT-metingen) uit. Daarnaast is hij ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion

   

 • Malfliet_Anneleen2_150x200.jpgDr. Anneleen Malfliet

  Anneleen haalde in 2013 haar masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (fysiotherapie) aan de Universiteit Gent. Sinds oktober 2018 is zij tevens gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent binnen een onderzoek met specifieke focus op chronische spinale pijn. Ze is lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion, heeft uitgebreide doceerervaring over chronische pijn en gaf al meermaals cursussen over dit onderwerp in binnen- en buitenland.

  Haar actuele wetenschappelijke activiteit situeert zich volledig binnen de chronische pijnproblematiek, met specifieke aandacht voor slaapproblemen en nutritionele aspecten. Anneleen is auteur van 22 internationale peer-reviewed publicaties (10 papers als eerste auteur), waarvan haar promotie-onderzoek recent in JAMA Neurology werd gepubliceerd. Daarnaast is ze tevens actief als vrijwillig fysiotherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel, waar zij op wekelijkse basis patiënten met chronische pijn behandeld.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.