Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Revalidatie na knieblessure

Prijs: € 425,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 13
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Sportfysiotherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Bart Dingenen
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: maandag 6 september 2021 van 14:00 tot 21:00 uur
Vervolgdata: Dinsdag 7 september 2021 van 14:00 tot 21:00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

    Beoordeling cursus
    Revalidatie na knieblessure 2019

De knie vormt een essentiële schakel binnen het functioneren van de onderste extremiteit. Tijdens deze 2-daagse kniecursus staat de revalidatie van acute knie blessures (met focus op voorste kruisband (VKB) letsels) en de revalidatie van de niet-acute knie blessures (patellofemoraal pijn syndroom, iliotibiaal band syndroom, patellapees tendinopathie) centraal.


De combinatie van de sterk onderbouwde theoretische achtergrond, met de uitgebreide mogelijkheid om deze kennis toe te passen in de praktijk, zorgt ervoor dat de cursist onmiddellijk met de nieuwe informatie in de praktijk aan de slag kan bij zijn of haar patiënten.

Inhoud 

Dag 1:

Een voorste kruisband (VKB) letsel komt frequent voor bij dynamische multidirectionele sporten. Dit letsel zorgt voor een lange revalidatie, en dikwijls zijn de resultaten op lange termijn ronduit ontgoochelend. Zo keert slechts iets meer dan de helft van de sporters terug tot op hetzelfde competitief sportniveau, en is er een verhoogd risico om opnieuw een VKB letsel te krijgen na sporthervatting. Op basis van de meest recente wetenschappelijke en praktische inzichten wat betreft anatomie, neurofysiologie, letselmechanismen, risicofactoren, blessure preventie, manuele diagnostiek, klinische biomechanica, motorisch leren en oefentherapie wordt in deze scholing een overzicht gegeven welke de aandachtspunten zijn om iemand na een voorste kruisband reconstructie terug veilig en performant op het veld te krijgen. De verschillende stappen binnen het beslissingsproces waarbij geëvalueerd wordt of iemand al dan niet klaar is om het sporten te hervatten worden theoretisch en praktisch ook grondig onderbouwd.

 

Dag 2:

Naast de acute blessures die in dag 1 werden aangehaald, wordt in dag 2 aandacht gegeven aan de niet-acute blessures van de knie, ook wel overbelasting blessures genoemd. Het aantal personen die recreatief en/of competitief aan sporten doen waarbij bewegingen gebeuren waarbij de knie op een repetitieve manier belast wordt (hardlopen, sprongvormen, balsporten) is de laatste jaren sterk toegenomen. Jammer genoeg weten we dat een groot deel van deze sportievelingen een blessure oplopen tijdens het uitoefenen van deze sporten. Het grootste deel hiervan is gelokaliseerd ter hoogte van de knie. De meest voorkomende medische classificaties die gebruikt worden om de pathologie te beschrijven zijn anterieure kniepijn of patellofemoraal pijn syndroom, iliotibiaal band syndroom en patellapees tendinopathie. Het risico op herval in dezelfde blessure en de ontwikkeling van chroniciteit groot wanneer deze letsels niet effectief worden behandeld.

Doelstellingen

 • De cursist kan op basis van de meest recente wetenschappelijke en praktische inzichten wat betreft anatomie, neurofysiologie, letselmechanismen, risicofactoren, blessure preventie, manuele diagnostiek, klinische biomechanica, motorisch leren en oefentherapie de aandachtspunten herkennen en toepassen om iemand na een voorste kruisband reconstructie terug veilig en performant op het veld te krijgen.
 • De cursist kan de verschillende stappen binnen het beslissingsproces waarbij geëvalueerd wordt of iemand al dan niet klaar is om het sporten te hervatten onderbouwen en uitvoeren.
 • De cursist heeft inzicht in de meest voorkomende overbelasting blessures ter hoogte van de knie, de rol van trainingsfactoren (vb opbouw, periodisatie) hierbijen herkent hoe bepaalde bewegingspatronen binnen de kinetische keten in relatie kunnen staan tot het ontwikkelen en het onderhouden van pathologie van de knie.
 • De cursist heeft inzicht in multifactoriële aspecten die kunnen bijdragen aan overbelasting blessures van de knie, kent de pathomechanismen van de meest voorkomende overbelasting blessures van de knie en is in staat op een gestructureerde manier een anamnese af te nemen in functie van de specifieke karakteristieken van overbelasting blessures.
 • De cursist heeft praktische vaardigheden om op een eenvoudige manier een klinisch onderzoek uit te kunnen voeren bij personen met een overbelasting letsel van de knie.
 • De cursist heeft praktische vaardigheden om een oefenprogramma op te stellen en bij te sturen zowel bij een patiënt met een acute als niet-acute knie pathologie.
 • De cursist heeft de praktische vaardigheden om op basis van criteria-gebaseerde tussentijdse testen wetenschappelijk onderbouwde beslissingen te kunnen nemen in het proces naar de terugkeer tot sport.

Studiebelasting

12 contacturen en 2 uur voorbereiding per cursusdag

Doelgroep

Fysiotherapeut en sportfysiotherapeut

Aanvangsniveau

Fysiotherapeut

Studiemateriaal

Syllabus

Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

“Erg leuke cursus. Wij doen zelf veel met knierevalidatie, dus er was veel herkenning. Maar ik denk dat het voor velen weer leuke, nieuwe inzichten waren. Iedereen kan er wat van meepikken, wel of geen ervaring met knierevalidatie

“Leuke voorbeelden uit de praktijk! Aanrader, organisatie is goed. Leerstof ook goed”


Docent(en):
 • Bart_Dingenen2_150x200.jpgDr. Bart Dingenen

  Dr. Bart Dingenen is deeltijds werkzaam als kinesitherapeut in groepspraktijk Motion to Balance te Genk. Binnen deze praktijk richt Bart zich voornamelijk op de revalidatie van sportgerelateerde blessures van het onderste lidmaat. Verder is Bart werkzaam als postdoctoraal onderzoeker en docent aan de Universiteit Hasselt.

  In september 2015 vervolledigde Bart een doctoraatsproject aan de KU Leuven waarbij statische en dynamische posturale controle metingen werden uitgevoerd bij gekwetste personen (retrospectieve studies na VKB letsels en chronische enkelinstabiliteit) en niet-gekwetste personen (cross-sectionele en prospectieve studies in relatie tot knie- en enkelpathologie). Zijn huidige onderzoekslijnen gaan verder in op VKB problematiek en overbelasting blessures van het onderste lidmaat.

   

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.