Zoeken & inschrijven
Pijn bij en na kanker, wat kun je als fysiotherapeut betekenen?
Prijs: | € 450,00 |
Prijs is inclusief: | Warme maaltijd, koffie/thee,fris |
Discipline: | Fysiotherapie |
Accreditatiepunten: | 18 |
Register: | Algemeen Fysiotherapeut, Vrij deel KRF NL, Oncologie Fysiotherapeut, Oedeemfysiotherapeut, Psychosomatisch Fysiotherapeut |
Toelichting accreditatiepunten | De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie. |
Docent(en): | Prof. Dr. Mira Meeus, Dr. An de Groef, Laurence Leysen MSc en Wouter Hoelen |
Aantal dagen: | 2 |
Startdatum: | maandag 10 mei 2021 van 13:30 tot 21:30 uur |
Vervolgdata: | Dinsdag 11 mei 2021 van 13.30 tot 21.30 uur |
Locatie: | Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis |
Beoordeling cursus
|
De behandelmogelijkheden bij kanker zijn de laatste jaren verder toegenomen. Steeds meer mensen met kanker blijven langer in leven. Goed nieuws! Dit betekent tegelijkertijd dat een toenemend aantal mensen geconfronteerd wordt met pijnklachten die samenhangen met kanker.
Ruim de helft van de mensen met kanker heeft met pijn te maken. Pijn bij kanker is daarmee dus een toenemend probleem. Voor de fysiotherapeut is het dus zaak om hier op in te spelen. Dit levert voor de fysiotherapeut mogelijk vragen op: "Hoe differentieer ik verschillende pijnvormen, wat is passende educatie, welke behandelprincipes pas ik toe en welke skills staan hier centraal". Tijdens de cursus "pijn bij kanker" gaan we deze vragen aan de orde stellen en helpen we bij het aanleren van de juiste interventies.
Facultatieve lezingen
Voor de deelnemers die nog niet zo bekend zijn met de neurofysiologie (maar natuurlijk ook voor collega’s die het verhaal graag nog een keer willen horen), diagnostiek en behandelprincipes bij aanwezigheid van centrale sensitisatie bieden we voorafgaand aan beide cursusdagen een vrijwillig te volgen lezing van 2 uur aan die verzorgd zal worden door Prof. dr. Mira Meeus en dr. Laurence Leysen:
Lezing dag 1:
10.30-12.30 uur: Inleiding neurofysiologie van centrale sensitisatie door Prof. Dr. Mira Meeus
Lezing dag 2:
10.30-12.30 uur: Basisprincipes van de behandeling bij centrale sensitisatie door Prof. Dr. Mira Meeus en Dr. Laurence Leysen
Voorafgaand aan de cursus zullen wij inventariseren wie wil deelnemen aan deze lezingen.
Doel
- fysiotherapeuten informeren of de actuele inzichten m.b.t. pijn bij kanker, en de fysiotherapeutische evaluatie & behandeling van pijn bij kanker in het bijzonder
- fysiotherapeuten vaardig maken in het klinisch differentiëren van neuropathische versus nociceptieve versus sensitisatiepijn bij kankerpatiënten en cancer survivors
- fysiotherapeuten vaardig maken in het geven van therapeutische pijneducatie aan patiënten met aan kanker gerelateerde pijn
- fysiotherapeuten vaardig maken in het opstellen van een evidence-based behandelplan voor pijn bij kanker
Inhoud
Dag 1:
- Welkom en inleiding (Laurence Leysen)
- Pijn bij kanker: feiten, situering & classificatie (Mira Meeus)
- De neurofysiologie van nociceptieve, neuropathische en centrale sensitisatiepijn bij kanker (Mira Meeus)
- Hoe differentieer ik of de (post-)kankerpijn neuropathische, centrale sensitisatie of nociceptieve pijn is – theorie (Laurence Leysen)
- Hoe differentieer ik of de (post-)kankerpijn neuropathische, centrale sensitisatie of nociceptieve pijn is – praktijk met skills training a.d.h.v. casuïstiek (Wouter Hoelen & Laurence Leysen)
Dag 2:
- Behandeling van kankerpijn: algemene behandelprincipes rekening houdend met het type kankerpijn (Laurence Leysen
- Educatie over pijn bij kanker: een handig therapeutisch middel in de fysiotherapeutische praktijk
a. Stappenplan voor educatie over pijn bij kanker (Mira Meeus)
b. Demonstratie pijneducatie bij kanker (Laurence Leysen)
c. Skills training pijneducatie bij kanker (Wouter Hoelen & Laurence Leysen) - Stressmanagement en oefentherapie ter behandeling van pijn bij kanker – theorie
(Laurence Leysen) - Stressmanagement en oefentherapie ter behandeling van pijn bij kanker – praktijk incl. skills training klinisch redeneren en casuïstiek (Wouter Hoelen)
Doelgroep
Fysiotherapeuten
Studiebelasting
16 contacturen en 4 zelfstudie uren
Didactische werkwijze
Hoorcollege, casuïstiek, demonstratie & vaardigheidstraining
Studiemateriaal
Reader, artikelen, PowerPoint presentatie
Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:
“VOLDOET AAN ALLE VERWACHTINGEN”
"Prijzenswaardig de didactische vaardigheden en kennis van alle docenten. Klein aan- dachtspuntje: techniek/multimedia zou iets beter mogen m.b.t. beeld/geluid. Heb zeer van de cursus genoten; veel geleerd in een fijne sfeer. Kan jezelf zijn, Dank!"
"Leerzaam, goed te implementeren in de praktijk. Waardevolle aanvulling op mijn kennis"
-
Prof. Dr. Mira Meeus
Mira Meeus is professor aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen en is tevens co-founder van de onderzoeksgroep Pain in Motion. Hierin combineert ze lesgeven en de coördinatie van diverse onderzoeksprojecten in het domein van chronische pijn. Zij is auteur van meer dan 140 peer reviewed publicaties, geeft cursussen op nationaal en internationaal niveau en is promotor van verschillende promotietrajecten en onderzoeksprojecten.
-
Wouter Hoelen, MSc.
Wouter Hoelen is directeur van De Berekuyl & European College of Decongestive Lymphatic Therapy, incl. masteropleiding physiotherapy in oncology & lymphology.
-
Laurence Leysen, MSc
Laurence is fysiotherapeut/manueeltherapeut en promoveert momenteel op het onderwerp pijn bij kanker. Zij maakt deel uit van de onderzoeksgroep Pain in Motion.
-
Dr. An de Groef
An De Groef is manueel therapeut. Tijdens haar PhD aan KU Leuven (België) coördineerde ze verschillende studies over de behandeling van schouderklachten tijdens en na de behandeling van borstkanker. Op dit moment is An De Groef FWO postdoctoraal onderzoeker aan KU Leuven en UAntwerpen. Haar onderzoek en onderwijs situeert zich rond revalidatie tijdens en na kankerbehandeling, met een bijzonder interesse in pijn. Binnen UZ Leuven is An De Groef werkzaam als manueel therapeut en coördineert ze mee (klinische) projecten rond oncologische revalidatie.