Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Frozen Shoulder

De fysiotherapeutische aanpak anno 2021

Prijs:
Prijs is inclusief: koffie/thee, fris, warme maaltijd
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 7
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Ruud Schuitemaker
 
Aantal dagen: 1
Startdatum: woensdag 21 april 2021 van 13:00 tot 20:30 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

De Nederlandse Praktijkrichtlijn Frozen Shoulder voor fysiotherapeuten is op 1 maart 2017 gepubliceerd in opdracht van Schouder-netwerken Nederland (SNN). Je kunt hem downloaden op: http://www.schoudernetwerk.nl/page/richtlijn-frozen-shoulder-2017

Klik hier voor het artikel over de richtlijn uit de Fysiopraxis Jrg 26 – nr 7 – sept 2017. 

 

    Beoordeling cursus
    Frozen Shoulder februari 2019

De Amerikaanse richtlijn voor fysiotherapeuten (APTA richtlijn 2013) ‘Adhesive Capsulitis: Clinical Practice Guidelines linked to the International Classification of Functioning, Disability and Health’ is door de SNN-expertgroep* aangepast en geactualiseerd naar de huidige situatie in Nederland. Ten opzichte van de APTA richtlijn is wetenschappelijke literatuur uit de jaren 2012 tot en met 2015 en expert-opinie van de Frozen Shoulder (FS)-werkgroep toegevoegd.

*SNN Expertgroep Frozen Shoulder: Prof. Dr. Filip Struyf, Ruud Schuitemaker, Karin Hekman MSc, Donald van der Burg, Dr. Eric Vermeulen.


Inhoud

Tijdens deze cursus zal zowel theoretisch als praktisch worden ingegaan op de bijzonderheden van het klinisch redeneerproces bij patiënten met een FS en de nieuwste ontwikkelingen anno 2021.
Met behulp van de duidelijke definitie uit de SNN-richtlijn kan nu beter onderscheid worden gemaakt met de talloze andere vormen van ‘stijve’ schouders (differentiaaldiagnostiek). U krijgt antwoord op de vraag waarom  het niet eenvoudig is voor fysiotherapeuten en huisartsen om vanaf het prille begin van de FS de diagnose te stellen.

Om in een vroeg stadium het patroon van de FS te herkennen kunnen – naast ervaring en de nodige theoretische kennis – specifieke onderzoekvaardigheden een welkome bijdrage leveren , zoals het gecentreerd en geleid actief concentrisch en excentrisch bewegen van de schoudergordel met de ‘Combined Reductietest’. 
De mate van weefselreactiviteit (laag, matig en hoog) en de mate van psychosociale belastbaarheid zijn bepalend voor de aard en juiste dosering van de interventie (uitleggen, sturen, begeleiden, ontspannen, mobiliseren, manipuleren, actief oefenen). Het gebruik van metaforen kan bij het uitleggen zeer van pas te komen.

U zult tijdens de cursus uitleg krijgen waarom tijdens de hoog reactieve ontstekingsfase (Freezing fase) ‘overal aan getrokken mag (en moet) worden’… behalve aan de pijnlijk beperkte schouder. En dat het ‘use it or loose it’-principe van - in dit geval - het collagene bindweefsel - leidend is bij de therapiekeuze in dit stadium.Er gaat dus veel aandacht naar het ‘gezonde’ collagene bindweefsel rondom het geïnflammeerde synoviale en langzaam steeds meer contracte fibreuze glenohumerale kapsel. Ook het benige skelet, kraakbeenweefsel en collagene bindweefsel van het perifere zenuwstelsel (neurodynamica!) dient regelmatig belastingprikkels te ontvangen tijdens het langdurige FS-proces. U leert geleid-actief en zuiver actief systematisch te bewegen richting eindstanden met opbouw van mono- naar polyarticulaire structuren in de laag reactieve fase met behulp van de circumductie- en deviatiebeweging. En daarbij onderscheid te maken tussen rotatorcuff- en krachtspieractiviteit.

Het samen met de patiënt SMART formuleren van subdoelen en hoofddoel helpt mee om de langdurige behandeling efficiënt te laten verlopen en bevredigend voor alle partijen te kunnen beëindigen met een evaluatiemoment op langere termijn.

Dagprogramma

13.30 - 15.00   Inleiding SNN Richtlijn, samenvatting aanbevelingen

15.15 - 17.30   Klinisch redeneren bij FS

18.00 - 19.30   Interventies bij hoge reactiviteit

19.45 - 21.30   Interventies bij matige en lage reactiviteit, evt. patiëntdemonstratie

Doelstellingen

Na deze cursus kan de cursist op basis van het meest recente en wetenschappelijk beste bewijs:

 • het patroon van de FS herkennen en de FS onderscheiden van een 5-tal differentiaaldiagnostische mogelijkheden
 • het bijbehorend lichamelijk onderzoek naar behoren uitvoeren
 • het proces van de FS klinimetrisch volgen conform het aangeboden FS-protocol
 • de behandelinterventies toepassen bij de 3 verschillende maten van reactiviteit
 • de dosering (frequentie en intensiteit) ervan op de gepaste wijze evalueren (onder andere met de ‘24 uur regel’)
 • de patiënt met een FS indelen in het juiste richtlijnprofiel
 • de patiënt met een FS in een vroeg en hoog reactief stadium geruststellen, uitleggen wat er aan de hand is en daarmee het pijnniveau significant verlagen
 • de patiënt met een FS zonder frustratie begeleiden gedurende het lange traject van 1 tot zelfs 2 jaar…

Doelgroep

Fysiotherapeuten, manueeltherapeuten, sportfysiotherapeuten

Aanvangsniveau

HBO-niveau

Studiebelasting

7 contacturen

Didactische werkwijze

Interactief college met videobeelden van patiënten met een FS, oefenen van de door de docent gedemonstreerde vaardigheden of oefenvormen, evt. patiëntdemonstratie

Studiemateriaal

SNN-Praktijkrichtlijn Frozen shoulder voor fysiotherapeuten + addendum, Hand-out PowerPoint presentatie (2 delen). Recente artikelen en een FS-protocol: zie de downloads (via website Scholing Randstad West). Na afloop krijgt de cursist toegang tot de op video gedemonstreerde huiswerkoefeningen.

Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

“Duidelijk overzicht van laatste inzichten rondom Frozen shoulder”


“Helder, onmisbaar voor iedereen die schouder patiënten doet”


“Verhelderende cursus met praktische handvatten. Super dat er veel kennis en materiaal via de website gedeeld wordt"


 •  


 • Deze website maakt gebruik van cookies.
  Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.