Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Fit en kanker

Prijs:
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 16
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Vrij deel KRF NL, Oncologie Fysiotherapeut
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie.
Docent(en): Dr. An de Groef en Anneleen Gebruers
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: maandag 3 februari 2020 van 14:00 tot 21:00 uur
Vervolgdata: Dinsdag 4 februari 2020 van 14.00 tot 21.00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

Wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van fysieke activiteit tijdens en na kankerbehandeling. Patiënten die voldoende fysiek actief zijn vanaf kankerdiagnose kunnen een lager relatief risico op kankermortaliteit en herval hebben. Ze kunnen ook minder ernstige bijwerkingen van de kanker en zijn behandeling(en) ondervinden. Daarnaast zijn er nog talrijke voordelen van fysieke activiteit bij kanker, o.a. op verschillende aspecten van levenskwaliteit, zoals vermoeidheid, pijn en psychosociale aspecten. 

Inhoud

In deze cursus wordt eerst dieper ingegaan op de mogelijk effecten van kanker en zijn behandeling(en) op de fysieke fitheid van de patiënt. De voordelen van fysieke activiteit worden ook toegelicht. Vervolgens wordt zowel vanuit wetenschappelijk onderzoek als de praktijk de mogelijkheden voor screening, monitoring en evaluatie van fysieke fitheid besproken. Het grootste deel van de cursus wordt gewijd aan het opstellen van trainingsprogramma’s voor kankerpatiënten tijdens en na hun behandeling. We bekijken dit vanuit wetenschappelijk oogpunt en passen dit toe in verschillende casussen.

Programma

Klik hier voor het programma

Doelstelling

Op een wetenschappelijk onderbouwde manier trainingsprogramma’s kunnen opstellen en evalueren voor patiënten tijdens en na hun kankerbehandeling.

Doelgroep

Fysiotherapeuten 

Studiebelasting

12 contacturen

Didactische werkwijze

Interactief college

Studiemateriaal

PowerPoint presentatie


Docent(en):
 • An_de_Groef_150x200.jpgDr. An de Groef

  An De Groef is manueel therapeut. Tijdens haar PhD aan KU Leuven (België) coördineerde ze verschillende studies over de behandeling van schouderklachten tijdens en na de behandeling van borstkanker. Op dit moment is An De Groef FWO postdoctoraal onderzoeker aan KU Leuven en UAntwerpen. Haar onderzoek en onderwijs situeert zich rond revalidatie tijdens en na kankerbehandeling, met een bijzonder interesse in pijn. Binnen UZ Leuven is An De Groef werkzaam als manueel therapeut en coördineert ze mee (klinische) projecten rond oncologische revalidatie.

   

 • Anneleen_Gebruers_150x200.jpgAnneleen Gebruers

  Anneleen Gebruers studeerde kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KULeuven en is werkzaam te UZ Leuven. Hier werkt ze enerzijds klinisch binnen de oncologische revalidatie en anderzijds coördineert ze een project rond het ontwikkelen van een operationeel zorgpad om revalidatie zo vroeg mogelijk op te starten bij een oncologische problematiek. Haar achtergrond als psychomotorisch therapeut ervaart ze als een grote meerwaarde binnen dit domein.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.