Prettig Dichtbij Leren

Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Facebook Twitter

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Start vanaf
 • Start voor

Zoeken & inschrijven

Pre conference course NVMT: Aanhoudende schouderinstabiliteit

Het belang van een multimodale aanpak en interprofessionele samenwerking

Prijs:
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 6
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Kwaliteitsdeel CKR, Manueeltherapeut
Toelichting accreditatiepunten de cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie.
Docent(en): Peter Glashouwer en Norman D'hondt
 
Aantal dagen: 1
Startdatum: donderdag 11 april 2019 van 13:30 tot 21:30 uur
 
Locatie: De Brug, Dunantlaan 1, 2811 CA Reeuwijk

Inhoud

In deze pre-conference cursus staat klinisch redeneren bij complexe schouderproblematiek centraal. Er komt een client’s journey aan bod van een cliënt met multi-directionele instabiliteit klachten,  waarbij een en ander vreselijk mis dreigt te gaan.

We staan uitgebreid stil bij onderliggende fenomenen die van invloed kunnen zijn op de te nemen klinische beslissingen. Zo gaan we in op uitlokkende en onderhoudende mechanismen voor schouderinstabiliteit, pijn en de invloed hiervan op beweeggedrag, pathomorfologie en chirurgische interventies. Ook worden de mechanische consequenties en ethische en morele overwegingen in de klinische besliskunde bij multi-professionele samenwerking besproken. Zowel klinische ervaring en cliënt-voorbeelden uit de HU University Shoulder Clinic als research evidence zal voor het voetlicht worden gebracht. U wordt aan de hand hiervan uitgedaagd om met elkaar in discussie te treden en te reflecteren op uw eigen klinisch handelen.


Doel

Het doel van deze cursus is om u aan de hand van recente wetenschappelijke inzichten aan te zetten tot het kritisch evalueren van uw eigen klinische besliskunde en handelen bij cliënten met complexe instabiliteitklachten van het schoudergewricht.

Doelstellingen

Na het volgen van deze cursusdag, wordt van u verwacht dat u

 • de werking van gewrichtsstabiliteit handhavende structuren begrijpt
 • begrijpt op welke wijze plasticiteit van het brein mogelijk een rol speelt bij een vertraagd of uitblijven van herstel (mal adaptieve aanpassing)
 • het persoonlijke gezondheidsprobleem van uw cliënt kunt analyseren en voorlopige klinisch relevante hypotheses op basis van anamnestische gegevens kunt opstellen (HOAC II deel 1a) en toepassen
 • een indicatie kunt stellen en effectvariabelen kunt benoemen ten aanzien van uw eigen interventie (HOAC II deel 1b)*
 • klinisch relevante verbanden kunt leggen tussen pathologische substraat, en het vertoonde beweeggedrag van de cliënt
 • ethische regels en de bijbehorende professionele verantwoordelijkheid kunt toepassen
 • factoren die kwaliteit van leven positief of negatief kunnen beïnvloeden kunt identificeren en ordenen naar prioriteit
 • in staat bent om vanuit een bio-psychosociaal model EBP toe te passen in het diagnostisch en therapeutisch proces

*Rothstein JM, Echternach JL, Riddle DL. The Hypothesis-Oriented Algorithm for Clinicians II (HOAC II): a guide for patient management. Phys Ther. 2003 May;83(5):455-70. Review.

Doelgroep

Manueeltherapeut

Aanvangsniveau

HBO-niveau

Studiebelasting

7 contacturen + ? zelfstudie uren

Didactische werkwijze

In deze cursus worden situationeel gebruik gemaakt van presentaties, discussiegroepen, socratische gespreksmethoden en skills-labs.

Studiemateriaal

PowerPoint presentatie


Docent(en):
 • Peter_Glashouwer_150x200.jpgPeter Glashouwer MSc

  Peter Glashouwer MSc is als docent verbonden aan de opleiding fysiotherapie van het Instituut voor Bewegingsstudies van de HU University of Applied Sciences Utrecht (IBS HU-UAS). Daarnaast is hij als consulterend fysiotherapeut verbonden aan de HU University Shoulder Clinic, gevestigd in Bergman Clinics, Naarden. Peter heeft een master in manuele therapie. Zijn focus ligt sinds een aantal jaren op het analyseren en ontrafelen van chronisch pijnsyndromen bij cliënten met aandoeningen aan de schouderregio. Peter is als stuurgroep-lid verantwoordelijk voor de organisatie en ontwikkeling van de HU Shoulder Community, het kenniscentrum van de HU-IBS op het gebied van diagnosestelling en behandeling van schouderklachten.

 • Norman_d'Hondt_150x200.jpgNorman D'Hondt MSc

  Norman D'hondt MSc is als docent/onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Bewegingsstudies van de HU University of Applied Sciences Utrecht en is promovendus binnen Amsterdam Movement Sciences aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam. Hij verricht onderzoek naar hoe personen hun beweeggedrag aanpassen onder invloed van schouderpijn. Zijn promotieonderzoek is gehonoreerd met een NWO doctoraatsbeurs voor docenten. Daarnaast is hij als consulterend clinicus werkzaam binnen de HU University Shoulder Clinic, gehuisvest in Bergman Clinics te Naarden. Norman is als stuurgroep-lid verantwoordelijk voor de organisatie en ontwikkeling van de 'HU Shoulder Community', het kenniscentrum van de HU-IBS op het gebied van diagnosestelling en behandeling van schouderklachten. Norman heeft verschillende artikelen gepubliceerd, bijgedragen aan boekhoofdstukken en is geregeld spreker op verschillende nationale en internationale congressen, symposia en cursussen op het gebied van orthopedie en fysiotherapie.

   

Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.