Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Eindigt na
  .
 • Start voor
  .

Zoeken & inschrijven

Natural movement and physiotherapy

Prijs:
Prijs is inclusief: koffie/thee, fris, warme maaltijd
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 14
Register: Vrij deel KRF NL
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie.
Docent(en): Pieter Derycke
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: woensdag 22 mei 2019 van 14:00 tot 21:00 uur
Vervolgdata: Donderdag 23 mei 2019 van 14:00 tot 21:00 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

 Beoordeling cursus Natural Movement
Najaar 2018

Inhoud

De mens, net als alle andere dieren, is geboren om fit, pijnvrij en gezond te zijn. Toch merken we als fysiotherapeut dat dit niet altijd zo is. Evolutionaire geneeskunde schept een breder kader om te verklaren waarom dit zo is. ‘Natural movement’ kan hierin een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van onze patiënten. Maar wat is natuurlijk bewegen? En hoe kan je het als therapeut in de praktijk toepassen bij jouw patiënten? Hoe kunnen evolutionaire principes helpen bij iemand met langdurige rugpijn? Wat is de relevantie ervan voor die sporter met schouderklachten? Wat is de invloed van je omgeving op je bewegingsgedrag? Bestaat er iets als natuurlijk leren van bewegingen? Wat zijn de implicaties voor onze jeugd? Kan antropologie ons iets leren over ‘houding’? Hoe kan ‘natural movement’ de kennis en kunde die je al hebt verbreden, verdiepen en verrijken?

We proberen het antwoord op deze vragen (en nog veel meer) aan bod te laten komen in deze cursus, theoretisch en wetenschappelijk onderbouwd, maar vooral erg praktijkgericht. Hoewel er ongetwijfeld veel vragen en ideeën zullen ontstaan, zorgen we ervoor dat de deelnemer naar huis gaat met concrete, originele en direct toepasbare kennis en vaardigheden.

Leerdoelen

 • Begrijpen wat ‘natural movement’ en evolutionaire geneeskunde zijn en wat ze kunnen betekenen voor (musculoskeletale) gezondheid.
 • De bestaande kennis en kunde verbreden, verdiepen en verrijken met deze principes.
 • De link kunnen leggen tussen ‘natural movement’ en ideeën zoals bewegingsvariabiliteit, dynamic systems theory, ‘constraints-led approach’, ‘nonlinear pedagogy’, lichaamsschema’s, motorische ontwikkeling, graded activity, ...
 • Kunnen denken over bewegingsgedrag als adaptief of maladaptief.
 • Begrijpen wat het ‘mismatch’ principe is en hieruit concrete adviezen kunnen meegeven aan de patiënt.
 • Begrijpen dat er ook een ‘natuurlijke’ manier van leren van bewegingen bestaat, en deze kunnen toepassen in de praktijk.
 • Begrijpen dat onze omgeving een sterke invloed heeft op het bewegingsgedrag en dit inzicht therapeutisch kunnen gebruiken.
 • In staat zijn om concrete behandelstrategieën op te stellen.
 • Specifieke, gerichte bewegingen/opdrachten kunnen meegeven aan de patiënt.

Doelgroep

Fysiotherapeuten

Didactische werkwijze

Wisselend theorie en praktijk

Studiebelasting

12 contacturen

Aanvangsniveau

HBO

Studiemateriaal

Syllabus, PowerPoint presentatie 

Reacties van collega's die de cursus eerder hebben gevolgd:

"Zeer inspirerend om vanuit evolutie naar bewegen te kijken"

"Aanrader voor collega's die ook eens een andere kijk op bewegen willen overwegen. Ik vond het zelf erg boeiend vanwege de evolutionaire/antropologische benadering van de mens"

"Een leuke en duidelijke cursus welke moet passen bij de therapeut zijn insteek en visie"


Docent(en):
 • Pieter_Derycke_150x200.jpgPieter Derycke

  Pieter Derycke is een gespecialiseerde musculoskeletale kinesitherapeut. Sinds zijn afstuderen aan de KULeuven (Kinesitherapie en Manuele Therapie) blijft hij studeren, nadenken en zich bijscholen over bewegen en gezondheid. Samen met zijn vrouw heeft hij een kine-praktijk in Haasrode. Zijn langdurige interesse in evolutionaire biologie, antropologie en Afrika deden hem nadenken over (en experimenteren met) natuurlijk bewegen en de effecten van levensstijl op gezondheid. Daarom organiseert hij de laatste jaren ook ‘natural movement’ sessies en geeft hij les over de implicatie van natural movement in de kinesitherapie.

   


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.