Prettig Dichtbij Leren

Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Facebook Twitter

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Start vanaf
 • Start voor

Zoeken & inschrijven

Update Heupregio

Prijs: € 425,00
Prijs is inclusief: Warme maaltijd, koffie/thee,fris
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 17
Register: Algemeen Fysiotherapeut, Kwaliteitsdeel CKR, Manueeltherapeut, Sportfysiotherapeut
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie
Docent(en): Ruud Schuitemaker
 
Aantal dagen: 2
Startdatum: woensdag 8 mei 2019 van 13:30 tot 21:30 uur
Vervolgdata: Donderdag 9 mei 2019 van 13:30 tot 21:30 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

Deze cursus geeft een overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot EBP-fysiotherapie en manuele therapie in enge en ruime zin van de heup-regio. Zowel op het gebied van artrose van de heup als op het gebied van aspecifieke heup en liespijn. Uw arsenaal van te herkennen patronen kan weer worden uitgebreid De voorgestelde onderzoeks- en behandeltechnieken sluiten direct aan op de nieuwste KNGF-richtlijn Artrose Heup-knie 2018.

Cursisten kunnen in overleg met de docent eigen casuïstiek inbrengen.  

Doelstelling

Het doel van de cursus is om een inspirerende update te verzorgen met betrekking tot het onderzoeken en behandelen van klachten gerelateerd aan de heup-regio. De nadruk zal liggen op het onderzoeken en behandelen van

 • mensen met heupartrose in het preoperatieve stadium (“Better In Better Out’)
 • mensen met aspecifieke bekken, heup en/of liespijn

Fysiotherapeuten zullen bekend worden gemaakt met onderzoekstechnieken en eenvoudig uitvoerbare en veilige behandeltechnieken uit de manuele therapie.

Ook voor manueeltherapeuten is dit een kans om een update te verkrijgen van recente (wetenschappelijke) informatie over manuele therapie i.e.z.

Verder brengt Ruud Schuitemaker tijdens deze cursus een aantal fysio- en manueeltherapeutische technieken van de wervelkolom, bekken, knie, enkel en voet onder de aandacht zodat voldoende voorwaarden in de totale biomechanische keten kunnen worden geschapen.

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen zijn onderdeel van de praktijkgerichte cursus:

 • Functionele anatomie, osteo- en artrokinematica van de heup
 • Heupartrose
 • Aspecifieke bekken-, heup- en/of liespijn
 • Klinisch redeneren, casuïstiek
 • Wegnemen van herstelbelemmerende factoren en het stimuleren van herstelbevorderende factoren waarbij de gehele biomechanische keten wordt betrokken
  • Met name het oefenen van de HVT heuptractiemanipulatie (met bekkenfixatiesteun) en bijbehorende rekkingstechnieken en functionele oefeningen
 • Klinimetrie

Doelgroep van de cursus

Fysiotherapeuten en manueeltherapeuten

Studiebelasting

14 contact uren en 3 uur leestijd

Aanvangsniveau

Fysiotherapeut

Studiemateriaal

 • Syllabus
 • Powerpointpresentatie
 • Daarnaast wordt gebruik gemaakt van van het boek: Extremiteiten, manuele therapie in enge en ruime zin, 12e druk Egmond, Schuitemaker, BSL Houten 2019 (verschijnt juli 2019). Het wordt aanbevolen dit boek aan te schaffen, maar het is niet verplicht. Meer informatie vindt u op: www.bsl.nl/extremiteiten-2019. Het boek kost €155,00. ISBN 9789036805919  en is o.a. te bestellen bij www.bol.com of www.bsl.nl

Docent(en):
 • Ruud_2017_150x200.jpgRuud Schuitemaker

  Ruud Schuitemaker is als fysiotherapeut en manueeltherapeut werkzaam bij Schuitemaker en Van Schaik te Amsterdam (www.fysio.net), docent manuele therapie, docent na- en bijscholing in NL, België en Duitsland en – samen met Dick Egmond - auteur van het standaardwerk 'Extremiteiten, manuele therapie in enge en ruime zin, 12e druk, BSL Houten 2019'. Hij is medeoprichter van het Schoudernetwerk regio Amsterdam (SNA) dat deel uitmaakt van Schoudernetwerken Nederland (SNN). Voor SNN heeft Ruud meegewerkt aan de Richtlijn Frozen Shoulder (2017). Zie www.schoudernetwerk.nl. Zijn praktijk werkt nauw samen met gespecialiseerde schouder-, heup- , knie- en wervelkolomorthopeden van – onder andere - het Amstellandziekenhuis, Spaarnegasthuis, AMC, OLVG Oost en West en diverse medical centres/klinieken in de regio Amsterdam. Binnen de Pluspraktijk van Ruud te Amsterdam (www.fysio.net) werken nog 7 gespecialiseerde therapeuten die regelmatig assisteren tijdens de vaardigheidstrainingen voor de onderste en bovenste lichaamshelft en cursussen over de schouderregio, de heup- en knieregio.

Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.