Prettig Dichtbij Leren

Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Facebook Twitter

Zoek & Filter

Toon/verberg zoekopties
 • Start vanaf
 • Start voor

Zoeken & inschrijven

Masterclass Praktische vaardigheden bovenste lichaamshelft

voor manueeltherapeuten en masters musculoskeletaal¹

Prijs: € 235,00
Prijs is inclusief: koffie/thee, fris, warme maaltijd
Discipline: Fysiotherapie
Accreditatiepunten: 7
Register: Kwaliteitsdeel CKR, Manueeltherapeut
Toelichting accreditatiepunten De cursus is ook geaccrediteerd voor het Keurmerk Fysiotherapie.
Docent(en): Ruud Schuitemaker
 
Aantal dagen: 1
Startdatum: dinsdag 4 december 2018 van 13:30 tot 21:30 uur
 
Locatie: Theater Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis

    Beoordeling masterclass
    praktische vaardigheden 
    december 2017

¹Manueeltherapeuten (de lichting afgestudeerden tot ± 2006) en masters musculoskeletaal (de lichting afgestudeerden na 2006) worden in de tekst verder manueeltherapeut genoemd.

Deze masterclass zal volledig in het teken staan van het praktisch oefenen van manueel-therapeutische vaardigheden aan de bovenste lichaamshelft. De ervaren docent Ruud Schuitemaker staat garant voor een dynamische en plezierige invulling van hoog niveau vanwege zijn lange en uitgebreide praktijkervaring 

 

Hij demonstreert u een aantal technieken aan de cervicale wervelkolom, thoracale wervelkolom, ribben, schoudergordel, elleboog en pols. Na elke demonstratie is er uitgebreid tijd om de techniek te oefenen onder deskundige begeleiding. Natuurlijk krijgt u de kans om zelf met vragen te komen over bepaalde technieken die mogelijk wat bijschaving behoeven. Of misschien wilt u weten wanneer welke techniek het meest geïndiceerd is. Bent u bekend met de “24 uur regel” als evaluatiemiddel voor uw interventies?

Doelstellingen

Na het volgen van de cursus heeft de manueeltherapeut met betrekking tot de bovenste lichaamshelft (wervelkolom, ribben en extremiteiten)

 • de laatste kennis verworven over belangrijke vaardigheden (skills) voor de eerste lijn (lichamelijk onderzoek, mobiliseren en oefenen)
 • vaardigheidstraining gehad in de belangrijkste interventies (onderzoek- en behandeltechnieken)
 • ruim voldoende mogelijkheid gehad om met vragen op het gebied van vaardigheidstraining naar voren te treden
 • heeft u bestaande kennis en vaardigheden bijgeschaafd
 • heeft u nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan
 • kunt u door gebruik te maken van de 24 uur regel de gevolgen van uw technieken (beter) evalueren

Doelgroep

Manueeltherapeuten en masters musculoskeletaal

Aanvangsniveau

HBO-niveau

Studiebelasting

7 contacturen

Didactische werkwijze

Interactief college en oefenen

Studiemateriaal

Alle tijdens deze cursus gedemonstreerde technieken (ook de wervelkolomtechnieken) worden uitgebreid beschreven in het leerboek Extremiteiten, druk 11. De technieken worden op video gedemonstreerd op de bij dit boek behorende website: http://extremiteiten.extras.bsl.nl/ 


Docent(en):
 • Ruud_2017_150x200.jpgRuud Schuitemaker

  Ruud Schuitemaker is fysiotherapeut, manueeltherapeut, docent manuele therapie en – samen met Dick Egmond - auteur van het standaardwerk 'Extremiteiten, manuele therapie in enge en ruime zin, 11e druk, BSL Houten 2014'. Hij is medeoprichter van het Schoudernetwerk regio Amsterdam (SNA) dat deel uitmaakt van Schoudernetwerken Nederland (SNN). Voor SNN heeft Ruud meegewerkt aan de Richtlijn Frozen Shoulder (2017). Zie www.schoudernetwerk.nl. Zijn praktijk werkt nauw samen met gespecialiseerde schouder-, heup- , knie- en wervelkolomorthopeden van – onder andere - het Amstellandziekenhuis, Spaarnegasthuis, VUmc, OLVG Oost en West, het MC Slotervaart en diverse medical centres/klinieken. Binnen de Pluspraktijk van Ruud te Amsterdam (www.fysio.net) werken nog 7 gespecialiseerde therapeuten die regelmatig assisteren tijdens de vaardigheidstrainingen voor de onderste en bovenste lichaamshelft en cursussen over de schouderregio, de heup- en knieregio.