Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Ook in 2022 hebben we weer tal van cursussen gepland staan met diverse onderwerpen. Van pregnant pelvis en neuropathieën bovenste quadrant tot schouderpijn en hamstringblessure. Bekijk hier onze top 5 populaire cursussen en meld je direct aan.

Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid

Een van de hardlopers is de nieuwe tweedaagse cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid'. Duizeligheid en evenwichtsproblemen zijn frequent voorkomende klachten in de praktijk. Het correct inschatten van de problematiek door middel van een gerichte evaluatie leidt tot het toepassen van een efficiënte therapie. Een groot percentage van de duizeligheidsproblemen wordt veroorzaakt door een stoornis in het vestibulair systeem. Vestibulaire stoornissen hebben een sterke impact op het dagelijks functioneren van de patiënt en de algemene ‘quality of life’. Een gerichte aanpak binnen een brede context kan de patiënt hierin helpen en ondersteunen.

Deze cursus heeft tot doel de revalidatie van patiënten met vestibulaire problemen vanuit een fysiotherapeutisch perspectief toe te lichten. Naast anatomie, fysiologie en pathologie van het vestibulair systeem, wordt er ruime aandacht besteed aan de evaluatie en de revalidatie van de vestibulaire patiënt.

Docenten van de cursus zijn Els de Corte en Prof. Dr. Leen Maes

Meer over deze cursus of aanmelden?


Ademtraining: méér dan in- en uit

Met de komst van het corona virus zo’n 2,5 jaar geleden is het aantal patiënten met longproblemen enorm toegenomen. Als fysiotherapeut kun je een grote rol spelen bij de revalidatie van (ex)-covid patiënten. De ademhaling is afhankelijk van verschillende systemen die nauw met elkaar samenwerken, maar bij verstoring hiervan kunnen deze elkaar ook tegenwerken. Dit betekent dat bij mensen met ademfunctieproblemen wij niet kunnen volstaan met eenvoudige in-en uitademingsoefeningen. Fysiotherapeuten zouden verder moeten kijken en meer van het

lichaam betrekken bij de ademhaling. Deze cursus biedt inzicht in de functionele relaties tussen ademhaling en de werking van ons houdings-en bewegingsapparaat. Zo komen de volgende onderwerpen aan bod: Waarom is kunstmatige beademing funest voor je lichaam? Wat is de rol van de buik bij ademhaling?, Waarom is druk zo’n belangrijk principe? Een nog veel meer.

Docent van deze cursus is Dr. Jan-Paul van Wingerden

Meer over deze cursus of aanmelden?


Nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid en tinnitus

Dat de cursus Nekpijn, hoofdpijn duizeligheid en tinnitus een hardloper is zal niemand verbazen. Een groot deel van de patiënten die we in de fysiotherapiepraktijk zien kampen met nek- en/ of hoofdpijn. Tension type hoofdpijn, cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en tinnitus worden nu lang niet altijd door de fysiotherapeut behandeld, terwijl effectstudies juist goede resultaten van multimodale fysiotherapie laten zien. 

In deze drie daagse cursus actualiseren of herfrissen we de kennis en vaardigheden bij hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en tinnitus opdat we de patiënt die voor hoofdpijn ons toe komt nog beter kunnen helpen. Zo wordt er tijdens de cursus onder andere stil gestaan bij; het aanleren van de klinische vaardigheden voor de evaluatie van neuromusculaire disfuncties, het kunnen maken van een revalidatieprogramma voor een patiënt met hoog cervicale klachten en het adequaat kunnen herkennen en behandelen van een patiënt met somatische tinnitus.

Docenten van deze cursus zijn Prof. Dr. Barbara Cagnie, Prof. Sarah Michiels en Dr. René Castien

Meer over deze cursus of aanmelden?


Slaap en oefeninterventies bij chronische pijn

Chronische pijn vormt een enorme uitdaging binnen de fysiotherapeutische praktijk. Het is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, waarvoor een pasklare behandeling niet altijd voorhanden is. De cursus start met een korte (online) opfrissing van de neurofysiologie van chronische pijn. Tijdens de eerste dag worden de deelnemers ondergedompeld in de theorie van slaap en slaapproblemen, en de theoretische en praktische aspecten van slaapmetingen en bruikbare vragenlijsten binnen de klinische praktijk. De tweede dag is vervolgens heel praktisch gericht, waarbij de focus zal liggen op technieken om de slaap te verbeteren bij mensen met chronische pijn via toepassingen in casussen, demonstraties, skillstraining, etc. Daarnaast wordt er ook stilgestaan bij de praktische combinatie van pijn- en slaapmanagement. Na het volgen van deze cursus zijn de deelnemers op de hoogte van zowel de theoretische als de praktische benadering van slaapproblemen bij chronische pijn in de klinische praktijk.

Docenten van deze cursus zijn Prof. Dr. Olivier Mairesse, Dr. Anneleen Malfliet, Drs. Eveline van Looveren en Drs. Thomas Bilterys.

Meer over deze cursus of aanmelden?


Piriformis of Pelvic Outlet Syndrome?

Het Piriformis syndroom, een term die vrijwel iedere fysiotherapeut wel kent. Het Piriformis syndroom is sterk onder gediagnosticeerd. Herkennen we dit syndroom voldoende in de dagelijkse praktijk en is de term Piriformis syndroom nog wel up to date of valt dit syndroom meer onder het Pelvic Outlet Syndrome samen met andere ‘perifere entrapment’ pathologie in deze regio?

Tijdens deze cursus staan we middels een uitgebreide update stil bij deze vragen en leert u vanuit de hedendaagse differentiaal diagnostiek een evidence-based behandelplan op te stellen en uit te voeren.   Dit doen we door middel van een gedetailleerd en kritisch onderzoek van de wetenschappelijke literatuur in combinatie met de nodige klinische expertise.

Docent van deze cursus is Levi Decrock. Gastdocent is Kristof de Corte

Meer over deze cursus of aanmelden?


 

 

 


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.