Inloggen

Login

Hier kunt u inloggen op het platform om u in te schrijven voor een cursus. Uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft u eerder in een e-mail ontvangen.
Heeft u nog geen account? Deze wordt automatisch aangemaakt als zich voor de eerste keer inschrijft voor een cursus.


Instagram Facebook

Update van de internationale aanbevelingen voor fysieke activiteit bij kanker

Door An De Groef, Renée Bultijnck

Het belang van fysieke activiteit in de preventie van kanker, de overleving en effect op de verschillende neveneffecten van kanker (behandeling) wordt steeds duidelijker.

In oktober 2019 werd door een internationaal multidisciplinair team van 40 experts (vertegenwoordigers van 20 vakorganisaties) n.a.v. een rondetafelconferentie aanbevelingen gepubliceerd in een 3-delige reeks. Deze publicaties (1-3) focussen zich op drie topics; (a) het werkingsmechanisme van fysieke activiteit bij kanker (zowel bij de ontwikkeling van kanker als tijdens de ziekte); (b) de effecten van fysieke activiteit bij kankerpatiënten en (c) de implementatie van fysieke activiteit bij kankerpatiënten in de praktijk.

Er is sterk bewijs dat fysieke activiteit tijdens en na kankerbehandeling verschillende onweerlegbare voordelen heeft voor kankerpatiënten. Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat ook patiënten die niet fysiek actief waren voor de kankerdiagnose nog van deze voordelen kunnen genieten. Het is dan ook tijd voor actie om het fysieke activiteitsadvies standaard te integreren in het zorgplan bij kankerpatiënten.

De belangrijkste bevindingen van de rondetafelconferentie worden hieronder kort samengevat:

  • Fysieke activiteit verlaagt het risico op zeven tumoren; dikke darm, borst, nier, endometrium, blaas, maag en slokdarm (sterke evidentie).
  • Sedentair gedrag wordt geassocieerd met een hoger risico voor endometrium, dikke darm en longkanker (matige evidentie).
  • Fysieke activiteit kan de overlevingskansen vergroten na de diagnose van borst, dikkedarm en prostaatkanker.
  • Er is een sterke evidentie dat fysieke activiteit tijdens en na de kankerbehandeling zorgt voor een daling in angst, vermoeidheid en depressieve symptomen, verbetering in kwaliteit van leven en fysiek functioneren en niet leidt tot een toename van lymfoedeem bij borstkankerpatiënten.
  • De standaardaanbeveling tot een medische screening bij alle kankerpatiënten voor de opstart van bewegingsoefeningen is weggevallen. Bij een aantal indicaties (zoals bijvoorbeeld cardiovasculaire comorbiditeiten, botmetastasen, osteoporose, algemene contra-indicaties voor beweging) is deze goedkeuring nog steeds een

Het behoudt van de activiteit en functionaliteit van de patiënt moet een integraal onderdeel vormen van de kankerbehandeling. Artsen spelen hierbij een cruciale rol. 

De positieve effecten zijn het grootst bij een bewegingsprogramma dat bestaat uit de combinatie van aerobe- en weerstandstraining aan een matige intensiteit gedurende minstens 8-12 weken. Concreet wordt aanbevolen 3 keer per week aerobe training te doen van minstens 30 min (bv. wandelen, fietsen, zwemmen) en 2 keer per week weerstandstraining van de grote spiergroepen met 2 sets van 8-15 herhalingen aan intensiteit van minimum 60% 1RM.

Referenties

  1. Patel AV, Friedenreich CM, Moore SC, Hayes SC, Silver JK, Campbell KL, et al. American College of Sports Medicine Roundtable Report on Physical Activity, Sedentary Behavior, and Cancer Prevention and Control. Med Sci Sports Exerc. 2019;51(11):2391-402.
  2. Campbell KL, Winters-Stone KM, Wiskemann J, May AM, Schwartz AL, Courneya KS, et al. Exercise Guidelines for Cancer Survivors: Consensus Statement from International Multidisciplinary Roundtable. Med Sci Sports Exerc. 2019;51(11):2375-90.
  3. Schmitz KH, Campbell AM, Stuiver MM, Pinto BM, Schwartz AL, Morris GS, et al. Exercise is medicine in oncology: Engaging clinicians to help patients move through cancer. CA: a cancer journal for clinicians. 2019;69(6):468-84.


 


Deze website maakt gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies. Lees hier de privacy verklaring.